Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Dakpan fungeert als zonnepaneel én batterij

Dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen (zoals die op de foto van SRS Energy) bestaan al langer, maar het Amrita Centre for Nanosciences in India heeft een dakpan gepresenteerd die zonne-energie opwekt én kan opslaan. Dat meldt The Times of India. Het gepatenteerde concept maakt gebruik van speciale technologie die de energie kan opslaan. Daardoor zijn er voor opslag van zonne-energie geen extra kostbare batterijen nodig zoals nu het geval is.

Opslagcapaciteit

Met 4 uur zonne-energie die de dakpan overdag opslaat kan een laptop of een telefoon ’s nachts in 2 uur worden opgeladen. De dakpannen hebben een opslagcapaciteit van 7 dagen. Naar verwachting komt het 200 gram wegende product genaamd de Amrita Smart binnen 1 of 2 jaar op de markt.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Dakpan fungeert als zonnepaneel én batterij

  • Erik

    Deze dakpan wordt niet meer gemaakt en is dus niet meer commercieel verkrijgbaar.

  • rb

    @peter

    dat een betonpan 30 jaar meegaat is een veelgemaakte fout. Op een betonpan zit 30 jaar garantie op vorstbestendigheid wat niet wil zeggen dat dit inherent is aan de levensduur van de pan.

    Ik ken voorbeelden van gebakken pannen die meer dan 200 jaar liggen en nog steeds waterdicht zijn.

    Betonpannen worden zolang nog niet gebruikt dus de tijd zal het moeten leren. Ik ken wel woningen uit de jaren 70 (40 jaar) met daarop de oorspronkelijke betonpannen die gaan dus al 1/3 langer mee dan de levensduur die jij aangeeft.

  • Een dakpan gaat ongeveer 30 jaar mee, een betonpan tenminste, hoe zit het met de techniek in zo’n pan, wat is de verwachte levensduur hiervan, anders moet je het hele dak vervangen als je batterij op het dak versleten is. Groet Peter

  • Ton Vanson

    ideaal, hopelijk zijn ze snel en betaalbaar op de nederlandse markt.

  • Jaap v.d. Bosch

    @ Anthony
    Dat is gewoon een rekensommetje maken als ze de geest hebben gegeven, van wat heeft het opgeleverd, en wat kosten de nieuwe, dan weet je je winst of verlies.
    En als ze vervangen moeten worden, valt het dan onder chemisch afval?, als dat zo is, en Rutte en zijn makkers ontdekken dit, heb je ook nog kans op extra afval stoffen heffing, ja, want ze hebben veel poen nodig.

  • anthony

    Hoe lang blijft de opslag capaciteit behouden van dit slimme product. Als je om de 5 jaar je dak moet vervangen,is dat een kostbare aangelegenheid. Opslag van energie in accu’s en batterijen blijft een moeilijk /kostbaar en kwetsbaar punt. Evenzo bij de elektrische auto. Wat is de houdbaarheid van een accu en wat kost deze om hem te vervangen.

  • Een mooi alternatief tegen op de vermaarde panelen. Als dit goed uitpakt zijn er vele toepassingsvormen mogelijk. Eveneens interessant te weten hoe e.a. zich prijstechnisch gaat verhouden.

    Zie ook eens:http://www.livios.be/nl/_build/_batibouw/_them/12112.asp?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter-2012-week9-nl

    Koster & Partners Vastgoed Management blijft e.a. op de voet volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.