Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe academie voor renovatie en transformatie

Het Nationaal Renovatie Platform (NRP) en de TU Delft willen vanaf volgend jaar een academie voor Renovatie en Transformatie van bestaand vastgoed aanbieden. Volgens de initiatiefnemers is er grote behoefte aan zo’n opleiding, nu de bouwsector zich meer richt op renovatie en transformatie en minder op nieuwbouw. De opleiding is bedoeld op in de praktijk werkende professionals zoals opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, beleggers, (gemeente)ambtenaren, bouwbedrijven en docenten. De herontwikkeling van bestaande bouw vraagt van professionals dat zij zich enerzijds specialiseren op het herinvesteren in bestaand bebouwd gebied en anderzijds dat zij kennis en vaardigheiden kunnen combineren op zowel bouwtechnisch, ontwerptechnisch, juridisch, organisatorisch, bestuurskundig, ruimtelijk en (financieel) economisch gebied. Het is nadrukkelijk een ander vak dan nieuwbouw op uitleggebieden waarvoor andere kennis, vaardigheden en attitude nodig zijn. Het programma voor de academie wordt ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van professor Vincent Gruis, hoogleraar Housing Management aan de TU Delft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Nieuwe academie voor renovatie en transformatie

  • Leon

    Goed dat men iets aan het probleem probeert te doen, maar ik betwijfel of zo’n opleiding daar iets aan gaat veranderen. Vanuit de overheid zal er op de één of andere manier een signaal/actie moeten komen dat leegstand niet lonend kan zijn. Het grote probleem is dat het merendeel van de kantoren leeg staat en blijft staan, omdat dat goedkoper is dan ombouwen. En laten we eerlijk zijn: het klinkt allemaal heel leuk, het hergebruiken van een bestaande constructie. De praktijk is echter dat zoiets goud geld kost en niet zelden de totale kosten van sloop en nieuwbouw benadert. Ik heb zelf een aantal van dat soort projecten meegemaakt, nimmer bleek de kostprijs doorslaggevend. Er zit altijd meer achter. Is ook geen probleem, maar in de kantorensector gaat het wél om de centjes. Als de overheid zich daar nu eens op richt, dan volgt de markt vanzelf.

  • Onno Roelé

    hoogste tijd…eindelijk eens nadenken waarvoor we nu staan. In dit land is leegstand normaal omdat dit word beloond met subsidie…Dus een onwikkelaar laat liever iets leegstaan…dan belasting te betalen. Herbestemming is in de hoofden van deze partijen niet bespreekbaar. Liever lelijke gebouwen uit de grond pompen langs snelwegen om de gemeente kas te spekken..en de overtollige ambtenaren wetjes te laten bedenken..Bahh

  • En er moet een nieuwe HBO opleiding “Sloopkunde” komen als vervolg op of tegenhanger van bestaande HBO opleiding Bouwkunde.
    En een post-HBO vervolgopleiding “Hergebruik”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.