Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Twee kilometer cement in boorput aardwarmte


Volgende week wordt er in Den Haag begonnen met het boren naar aardwarmte, om daarmee ruim 4000 woningen te verwarmen. De boorputten reiken zo’n twee kilometer de grond in en krijgt in meerdere stappen een casing en wordt gecementeerd.

Er wordt geboord naar twee bronnen, één om het warme water omhoog te pompen en één om het afgekoelde water terug te pompen in de aarde.

Boorinstallatie
De boring vindt voor het grootste deel volcontinu plaats, 24 uur per dag en zeven dagen in de week. Dit is nodig om de put intact te houden en om de boring in een zo kort mogelijke tijd uit te voeren. De bronnen worden afzonderlijk geboord en elke boring vindt in stappen plaats. Het boren en testen van de twee bronnen duurt gemiddeld twee keer 40 dagen.

Deze week wordt de boorinstallatie van boorbedrijf Northern Dutch Drilling Company (NDDC) van 38 meter hoog op de boorlocatie opgebouwd. De diepe boring neemt ongeveer 80 dagen in beslag. Naar verwachting is de aardwarmteboring medio september gereed.

Beperking overlast
De aardwarmteboring valt onder de strenge geluid- en veiligheidseisen van de Mijnbouwwet. Het
boorterrein is beveiligd met een dichte wand van twee meter hoog. Om mogelijke overlast voor
omwonenden tot een minimum te beperken, is een tien meter hoge geluidwerende wand geplaatst.

Den Haag is de eerste stad in Nederland waarbij aardwarmte op zo’n grote schaal wordt toegepast. Op jaarbasis scheelt dat 5.000 ton CO2 – uitstoot. Dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming. Gemeente Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn.

Video
Bekijk hier een video van de officiële opening van de boorplaats door voormalige minister van VROM Jacqueline Cramer. Al eerder werd een proefboring van 250 meter gedaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.