Ga naar hoofdinhoud

Geen strengere Europese eis lood in drinkwater, ondanks verhoogd risico

De Europese eis voor loodconcentraties in drinkwaterleidingen wordt niet aangepast. De huidige norm van 10 microgram per liter blijft gehandhaafd in plaats van de voorgestelde norm van 5 microgram per liter.

Hoewel ook het Europese Parlement voorstander was van de verlaagde norm, is het niet gelukt tot een overeenstemming te komen met de ministers van de EU-lidstaten. Hiermee geven de ministers geen gehoor aan de oproep van de Gezondheidsraad om de norm te verzwaren. De raad concludeerde namelijk dat de gezondheidsrisico’s van lood in drinkwater hoger zijn dan voorheen werd aangenomen. Langdurige blootstelling aan te hoge concentraties lood in drinkwater kan bij kleine kinderen leiden tot een verlaagd IQ. Bij volwassenen is er kans op chronische nierziekte en verhoging van de bloeddruk.

Zelf norm verzwaren

Nederland is in principe vrij om zelf de norm te verzwaren en een striktere limiet in te voeren. Maar of dit gaat gebeuren is nu nog niet bekend. Het kabinet voelde wel wat voor een strengere Europese limiet, maar was hierin niet heel erg uitgesproken.

Zowel in bestaande bouw als nieuwbouw

In Nederland zijn nog ongeveer 200.000 woningen van voor 1960 met loden leidingen. Ook uit nieuwe kranen en installatiemateriaal kan de eerste maanden na ingebruikname lood ‘lekken’. Met ongeveer 50.000 opgeleverde nieuwbouwwoningen per jaar komt dat neer op ongeveer 115.000 mensen die de eerste maanden blootgesteld worden aan lood.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.