De eerste virtuele energiecentrale (Virtual Power Plant, VPP) met thuisbatterijen is opgericht in het Verenigd Koninkrijk. Met een netwerk van meer dan 100 thuisbatterijen kunnen huishoudens opslagruimte verkopen wanneer het net overbelast is of opgeslagen energie geleverd krijgen tijdens piekvraag.
De VPP is een initiatief van Centrica Business Solutions en sonnen eServices. Dankzij dit digitale netwerk van meer dan 100 thuisbatterijen wordt het landelijke stroomnetwerk stabieler en duurzamer, terwijl huishoudens tegelijkertijd de opbrengst van hun zonne-energie kunnen optimaliseren. De Britse netbeheerder National Grid heeft goedkeuring gegeven aan de installatie van het netwerk, waardoor de thuisbatterijen kunnen worden samengevoegd in een cloudplatform. Dit maakt het mogelijk om het zogenoemde Dynamic Firm Frequency Response (FFR) te bieden: huishoudens kunnen opslagruimte verkopen wanneer het net overbelast is of opgeslagen energie geleverd krijgen tijdens piekvraag.
Vraagrespons met behulp van thuisbatterijen
Hoewel de huidige VPP in het Verenigd Koninkrijk al rond de 100 thuisbatterijen telt, werken Centrica Business Solutions en sonnen aan een verdere uitbreiding van het netwerk. Hierdoor zal de opslagcapaciteit van energie toenemen en wordt de stabiliteit van het landelijke stroomnet verder vergroot. Tevens vervangt elke megawatt die opgenomen wordt binnen de VPP een andere die door conventionele elektriciteitscentrales aan het net wordt aangeboden voor de ondersteunende diensten. Dit netwerk van batterijen is volgens Arno van Mourik, Managing Director bij Centrica Business Solutions, een concreet voorbeeld van innovatie in het kader van de energietransitie. “Vroeger was geautomatiseerde vraagrespons echt nog het domein van grote industriële bedrijven en commerciële energiegebruikers. In het laatste jaar hebben we echter laten zien dat ook thuisbatterijen hieraan kunnen bijdragen. Zo hebben consumenten meer controle over wat ze met hun eigen energieopwekking doen en verlagen ze tegelijkertijd hun energiekosten.”
Virtuele energiecentrale ook in Nederland mogelijk
Volgens Van Mourik zal de technologie achter de virtuele energiecentrale ook in Nederland worden ingezet: “Wij zijn hier ook klaar voor om dit uit te rollen. Momenteel is onze VPP in Nederland in opbouw, maar het is een kwestie van tijd dat dit ook op de Nederlandse markt gaat komen.” Centrica Business Solutions verkent momenteel samen met sonnen eServices de mogelijkheden hoe huishoudens en bedrijven ook elders in Europa kunnen deelnemen aan VPP’s.
Theoretisch zie ik deze mogelijkheid ook. Als ik het plaatje van de “opslag” zie, is de opslag capaciteit redelijk marginaal. Als ik dan zie wat een dergelijke installatie kost en wat de bijdrage is aan de verlaging van de echte netbelasting, dan vraag ik me af of, zelfs na afschaffen van het salderingsprincipe, dit ooit terug te verdienen is. Kan iemand een reëel kosten-baten plaatje van een dergelijke installatie laten zien. Zodat we of wat meer vertrouwen krijgen in dit soort installaties of onze aandacht verleggen naar oplossingen die daadwerkelijk werken op het grote “internationale” netwerk. Ik heb tot nu toe het gevoel dat we hiermee heel veel geld investeren in heel kleine zaken die nauwelijks bijdragen aan het oplossen van de problemen in de energie transitie. Ben benieuwd wie de handschoen oppakt