Ga naar hoofdinhoud

Geluidseis warmtepomp verschoven naar 2021

De geluidseis voor de buitenunit van warmtepompen gaat pas in januari 2021 in. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten aan de branche.

Tot nu toe zou de geluidseis ingaan per 1 juli 2020, maar die datum is dus verschoven. Dat heeft twee redenen, aldus het ministerie. De eerste reden heeft te maken met het feit dat er samenhang is met de BENG-eisen. En aangezien die vertraging opgelopen hebben, ligt het voor de hand om de inwerkingtreding van de geluidseis hierop aan te passen.

Een tweede reden is, zo zegt het ministerie, dat het opstellen van de bepalingsmethode voor de geluidseisen voor warmtepompen meer tijd kost dan was verwacht. Naar verwachting is een eerste concept-methode begin maart klaar. Dan kan de branche er nog op reageren.

Extra tijd voor slimme oplossingen

“Dit is prettig, want zo hebben leveranciers en installateurs nog de tijd om na te denken over slimme oplossingen”, zegt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen. “En wij als branche hebben nu nog wat speelruimte voor een gedetailleerde uitwerking van de methode, bijvoorbeeld over hoe je het geluid precies meet en hoe je moet omgaan met het begrip ‘tonaliteit‘”, zegt Agterberg, die er aan toevoegt dat iedereen in de branche op dit moment zijn ‘stinkende best’ doet rondom geluid.

Geluidseis warmtepomp op de erfgrens

De nieuwe geluidseis voor de buitenunit van warmtepompen gaat waarschijnlijk 40 dB(a) op de erfgrens beslaan, maar omdat het gros van de buitenunits zogeheten hinderlijk ‘tonaal geluid’ produceert – continu geluid van ongeveer dezelfde toonhoogte – moet er nog 5 dB vanaf worden getrokken: 35 dB dus.

Dit betekent dat heel veel warmtepompen niet meer aan de nieuwe eisen kunnen voldoen. Overigens laten veel fabrikanten zich op de VSK van hun beste kant zien. Veel van hen tonen oplossingen die het geluid zoveel mogelijk reduceren.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.