Ga naar hoofdinhoud

Circulaire funderingspaal nu ook mogelijk

Circulair bouwen heeft de toekomst en circulaire producten volgen elkaar dan ook in hoog tempo op. In de fundering bleef die ontwikkeling tot nu toe echter achter. NAP ingenieurs en Duurzaam Funderingsherstel hebben in die leemte voorzien met de ontwikkeling van een circulaire funderingspaal.

Duurzaam Funderingsherstel (DFH) en NAP ingenieurs constateren dat allerlei circulaire bouwwerken tot nu toe vrijwel altijd op ‘teleurstellend traditionele’ funderingen worden gebouwd. Dat geldt zelfs voor demontabele tijdelijke gebouwen. De twee partijen pakten die uitdaging aan en besloten het bestaande DFH-paalsysteem door te ontwikkelen tot een circulaire funderingspaal, de DFH-eco-paal.

Centrisch element

De DFH-paal is een stalen paal met schroefdraad, die met een kleine (electro)motor trillingvrij en zonder zware vervuilende machines tot de draagkrachtige zandlaag worden geschroefd. DFH gebruikt de paal om funderingen te herstellen, waarbij ze naast de funderingsbalk in de grond worden gedraaid. Voor circulaire nieuwbouw moest de kopplaat daarom zo worden aangepast dat de paal als centrisch funderingselement kan worden gebruikt. De paal is nu zowel geschikt als drager van een bovengrondse stalen ligger als van een ondergrondse (prefab) beton balk.

Lees ook:

Tot 20 meter

Er zijn meer van dit soort schroefsystemen, maar veelal voor beperkte belastingen en beperkte dieptes.  De DFH-eco paal kan een centrische belasting van 100 tot 140kN dragen, uiteraard afhankelijk van de ondergrond. Dankzij de modulaire opbouw, kan de paal met een door constructeur te bepalen schijfdiameter tot wel 20 meter diepte aangebracht worden. Het is daarmee een geschikt systeem voor lichte en middelzware bouwwerken, van één of twee bouwlagen.

Een goede stap

De palen hoeven door de toegepaste voorbehandeling niet met beton te worden omgoten. Als het bouwwerk wordt verplaatst of gedemonteerd, kunnen de palen simpelweg weer uit de grond geschroefd worden. Het systeem is voorzien van een demontabel koppelsysteem en daarmee een goede stap richting een circulaire maatschappij.

Tekst: Henk Wind

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.