In Haarlemmermeer wordt de bodemverontreiniging van het industrieterrein Zwaanshoek aangepakt met de in-situ bodemsaneringsmethode van Groundwater Technology uit Rotterdam. Deze vorm van bodemsanering maakt afgraven van de grond overbodig, waardoor de belendende panden geen risico op verzakking lopen.
Lees ook:
De techniek die Groundwater Technology toepast, is gebaseerd op sondeertechniek, waarbij een mix van grotendeels natuurlijke hulpstoffen met een sondeerstang op circa 600 plekken in de bodem worden geïnjecteerd. Projectmanager Robert Heling van Groundwater Technology legt uit dat deze mix de natuurlijke processen in de bodem stimuleren om de verontreiniging de komende jaren af te breken. “We gaan op verschillende dieptes ons recept injecteren”, zegt hij. “Bij het industrieterrein gaan we zes meter de diepte in en bij de woningbouwlocatie prikken we tot vijftien meter diep.”
Substraat en ijzerdeeltjes
In de bodem wordt een substraat en heel kleine ijzerdeeltjes aangebracht zodat biologische en chemische processen in de bodem worden geactiveerd en de verontreiniging afbreekt. Zwaanshoek is een bedrijventerrein uit de jaren 70 en ligt in de Haarlemmermeer polder. De vervuiling is afkomstig van een lakspuiterij, die vroeger op het terrein stond. Vanuit dit bedrijf is destijds trichloorethyleen (tri) gelekt, een middel dat in de metaalindustrie werd gebruikt om te ontvetten. In de jaren 80 is het in het riool terechtgekomen en in de sloot geloosd. “Van daaruit is de tri in de bodem en in het grondwater terechtgekomen en heeft het een pluim aan verontreiniging veroorzaakt, die tot onder een woonwijk doorloopt.”
Bodemsanering met minste risico’s
Gemeente Haarlem koos voor Groundwater Technology mede omdat deze vorm van bodemsanering het minste risico geeft op schade aan de funderingen en casco’s van de omliggende woningen. Die bestaan voor het overgrote deel uit 17e en 18e eeuwse panden. Ook produceert deze saneringsmethode weinig geluid, waardoor de kans op geluidhinder voor de omwonenden gering is.
Lees ook:
Afbreken verontreiniging
Groundwater Technology heeft veel technische kennis en ervaring in de aanpak van gechloreerde koolwaterstoffen. “De stoffen die wij in de bodem brengen zijn voor een groot gedeelte nodig om de omstandigheden in de bodem te conditioneren, zodat de bacteriën de verontreiniging gaan afbreken. De natuurlijke conditie van de bodem is niet optimaal en dat belemmert het verdere afbraakproces”, zegt Heling. Stoffen zoals nitraat, nitriet en sulfaat, zijn van nature in de bodem en het grondwater aanwezig en, belemmeren het afbraakproces. “Deze stoffen nemen wij weg zodat de biologische en chemische afbraak op gang komt en afbraak van de verontreiniging kan plaatsvinden”.
Ethaan en etheen
Uiteindelijk blijven onschadelijke stoffen over in de bodem, ethaan en etheen. Groundwater Technology monitort de komende 5 jaar het afbraakproces door elke zes maanden grondwatermonsters te nemen. “We controleren de snelheid van het afbraakproces, en als dat onvoldoende snel verloopt, nemen wij aanvullende inspanningen ”, zegt Heling. Na twee jaar is de bovenste bodemlaag van vier meter gesaneerd en gereed voor woningbouw. Na een periode van vijf tot zeven jaar zal de laag tot 15 meter diep weer voldoende gesaneerd zijn. “De bodem zal dan in het hele gebied, ook onder de woonwijk, volledig geschikt zijn voor bebouwing, aldus Heling.