Ga naar hoofdinhoud

Brandveiligheid van zonnepanelen: de verschillen zijn enorm

Door het grote succes van zonne-energie in Nederland de afgelopen jaren, verschijnt er in de media in toenemende mate ook wel eens een bericht over een brandincident waarbij zonnepanelen zijn betrokken. Brandincidenten met zonnepanelen doen zich gelukkig weinig voor. Wel is het van groot belang dat bij de investering in een zonne-energiesysteem, de kans op brand niet wordt verhoogd. Het is daarom goed om ook naar de brandklasse van een zonnepaneel te kijken.

SOLARWATT, een toonaangevende Duitse fabrikant van zonne-energiesystemen, heeft de best mogelijke certificering gekregen voor zijn glas-glas zonnepanelen in brandklasse A volgens de IEC 61730-2 norm (UL 790). Dit bewijst dat de dubbelwandige glas-glas zonnepanelen van de premium leverancier uit Duitsland voldoen aan de hoogste veiligheidseisen bij blootstelling aan brand. Het certificaat geldt voor het gehele productassortiment van Vision 60 van SOLARWATT.

Brandklassen bij zonnepanelen

Alle zonnepanelen die op de markt worden verkocht, zijn getest op brandveiligheid. De mate waarin zonnepanelen brandwerend zijn, is alleen wel erg verschillend. Volgens de testnorm voor brandveiligheid, de IEC 61730-2 norm (UL 790),  worden er 3 niveaus van mate van brandwerendheid onderscheden, brandklasse A, B en C.

Hierbij zijn zonnepanelen gecertificeerd volgens brandklasse A het meest brandwerend en zonnepanelen volgens brandklasse C het minst brandwerend. Met de klasseringstests kan worden nagegaan hoe veilig het paneel is wanneer het bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan brandend vuurwerk of een vonkende connector.

“Met SOLARWATT zonnepanelen hebben klanten producten op hun dak die voldoen aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen. De brandklasse A certificering is hiervoor het betrouwbare bewijs. Voor onze installatiepartners is het certificaat een ander belangrijk argument voor de glas-glas technologie”, legt Wico Gerritsen, product manager bij SOLARWATT Benelux, uit.

Waardoor ontstaan branden bij zonnepaneelinstallaties?

Uit onderzoek van TNO is heel duidelijk naar voren gekomen dat in meer dan 90% van de branden de oorzaak ligt bij de installatiewerkzaamheden van de zonnepanelen. In de meeste gevallen ontstaat de brand bij de connectoren. Dit zijn de verbindingen tussen de kabels van de zonnepanelen. Als deze niet goed zijn aangesloten, kunnen er vonken ontstaan. Als deze vonken in contact komen met brandbaar materiaal, kan er gemakkelijk een brand ontstaan. Het is daarom van groot belang dat er bij de installatie ook goed wordt gekeken naar de brandbaarheid van zowel de dakbedekking als de zonnepanelen zelf.

Zijn glas-glas zonnepanelen brandveiliger dan glas-folie zonnepanelen?

In het eerder genoemde onderzoek van TNO naar brandincidenten, vertelt ook een onafhankelijk schade-expert dat veel achterzijde folies van zonnepanelen ontbranden, bij een controle van het brandgedrag. Bij deze controle wordt een aanstekervlam tegen de folie aangehouden om te zien of deze ontbrandt. Hij stelt bovendien dat er een groot verschil in de brandbaarheid tussen de folies. Eén van de voordelen van een achterzijde van glas, is dat deze helemaal niet kan ontbranden.

Uit een eerdere test van een SOLARWATT dealer met ondersteuning van de brandweer, kwam nog een ander aspect aan het licht. In geval van brand bij glas-folie zonnepanelen, komen de busbars vrij te liggen, waardoor het gehele zonnepanelenveld onder stroom kan komen te staan. Iets wat bij glas-glas zonnepanelen niet gebeurt, doordat de busbars beschermd blijven door het glas aan beide zijden.

Wil je meer weten over de verschillen tussen brandklasse A, B en C en hoe er wordt getest? Lees hier meer.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.