Ga naar hoofdinhoud

Roemloze kunstenaarsgevel

In de Amsterdamse wijk IJburg staat aan de James Bradleystraat sinds 2013 een woning, ontworpen én gebouwd door de kunstenaars Joris Brouwers en Nicky Zwaan. Er is geen architect of aannemer aan te pas gekomen. Dat is heel duidelijk te zien.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

6 reacties op “Roemloze kunstenaarsgevel

  • Dennis

    Er is best wat kritiek op zaken, ongefundeerd lijkt me. Er bestaan toch bouwregels en bouwtoezicht. Dus buiten verschil in smaak is er in principe niets mis mee.

  • Sjoerd Wortelboer

    Beste Nico,

    Bij een dermate veroordelende toon hoort een betere inhoudelijke verantwoording

  • A. Bouweriks

    Dit is echt een huis wat je mooi vindt of juist afschuwelijk. Nico is er duidelijk een van de laatste categorie. Ik vind het huis geweldig om te zien. Mijn complimenten aan Joris en Nicky. Dwars tegen alle regels in en met een bijna lugubere en een eigenwijze uitstraling. In ieder geval duizend keer beter dan de poging van het pand ernaast om een afwijkend huis te maken met een scheve garagedeur, dat moet door een architect ontworpen zijn.

  • gerald lindner

    “It’s better to have tried and failed than to live life wondering what would’ve happened if I had tried.” – Alfred Lord Tennyson

    en dat is meer dan ik kan zeggen voor de twee belendende woningen en eigelijk voor heel IJburg. Waar zieloosheid troef is en bv vastgoed de show heeft gerund.

    Een totaal niks zeggende wijk waar de kopers veel en veel te veel voor betaald hebben en daar de rest van hun leven krom voor moeten liggen. Uitgezogen vastgoed-muppets zouden heren van Goldman zeggen met een lach.

    En wedden dat Joris zijn woning maar voor een fractie van dat bedrag zelf heeft gebouwd – en daar nu hypotheekloos woont. Dus wie is hier eigenlijk de loser?

    Zijn enige echte fout is te hebben geinvesteerd in zo’n wijk.

  • Aan de krijttekeningen voor de deur op straat te zien hebben ze gewoon een ontwerp van één van de kinderen gebruikt…..

  • Theo.R

    Nico,
    Je bent een van mijn favoriete criticasters maar bij dit artikel krijg ik een merkwaardig gevoel. Zou Gerrit Komrij nog leven dan had hij de architectonische kwaliteit van de panden links en rechts van de gewraakte kunstenaarsgevel neergesabeld; het “Boze Oog” van Komrij is nog steeds actueel. Ik breng zijn commentaar op het “Peper en Zoutstel” in Amsterdam in herinnering; de architect daarvan was toen het leven heel erg moe. Het kunstenaarsechtpaar heeft tenminste het lef getoond om zich te onttrekken aan aan de terreur van architecten die de titel niet verdienen oftewel in het diskrediet brengen. Hulde aan Joris Brouwers en Nicky Zwaan. Uiteraard zal er in strikt bouwkundige zin wel het een en ander mankeren maar alles zit na die jaren nog steeds op de plek en er zijn op de merkwaardig gevormde gevel nog geen lekstrepen te zien. Dat kunnen veel architecten niet zeggen over hun gebouw. Jammer dat de buren in nietszeggende standaard “treurpanden” wonen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.