Het verduurzamen van woningen brengt risico’s met zich mee op het gebied van brandveiligheid die lang niet bij iedereen even bekend zijn. Als we hier niet genoeg aandacht aan besteden, dan bestaat de kans dat de bestaande voorraad na het verduurzamen brandonveiliger is dan voor de renovatie. En dat terwijl brandveilig verduurzamen niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn.
In het webinar “Brandveilig verduurzamen van bestaande gebouwen” leggen Rudolf van Mierlo en Jos Lichtenberg, experts op het gebied van brandveiligheid, uit wat de aandachtspunten en risico’s zijn. Het webinar was live te volgen en is nu in een on-demand versie terug te kijken.
Bekijk het webinar hier terug.
De komende decennia zal de bestaande gebouwde omgeving duurzaam en voortvarend gerenoveerd moeten worden. Het gaat hierbij om honderdduizenden woningen en flatgebouwen. Maar hoe doe je dat tegelijkertijd brandveilig?
Risico’s enorm onderschat
Volgens Jos Lichtenberg worden de risico’s op woningbrand in het algemeen zeer onderschat. Hij vertelt dat er een verschuiving is van de risico’s op brand van bijvoorbeeld roken in bed naar de vele batterijen in apparaten en opladers die we tegenwoordig in huis hebben. In het geval van de verduurzaming van bestaande woongebouwen maakt Lichtenberg onderscheid tussen twee soorten constructies: isolatie van buitenaf met een stuclaag eroverheen, of een geventileerde spouwconstructie met gevelbekleding. In beide gevallen kunnende risico’s groot zijn; niet alleen kunnen de isolatiematerialen brandbaar zijn, maar ook bestaat de kans dat de spouw als een schoorsteen gaat werken. Brand kan zich op deze manier veel sneller verspreiden dan normaal. Een situatie die te allen tijden moet worden voorkomen en met een aantal detailwijzigingen ook goed is te voorkomen.
Zonnepanelen verdienen aandacht
Rudolf van Mierlo vertelt in het webinar dat hij zich zorgen maakt over de risico’s van geïntegreerde zonnepanelen. Vaak wordt er namelijk niet goed gekeken naar de lagen onder de panelen. Het komt regelmatig voor dat direct onder het paneel een folie zit met daaronder een brandbaar isolatiemateriaal en dan het spaanplaat van de zolder. Ontstaat er dan brand in de zonnepanelen, dan heb je in no-time brand in de woning. Je komt daar vaak pas achter als het dak eenmaal in brand staat. Een zeer geniepige en gevaarlijke brandhaard, waarschuwt Van Mierlo.
Niet duurder
Van Mierlo en Lichtenberg wezen er in het webinar ook op dat brandveilig verduurzamen niet substantieel duurder is; per vierkante meter gaat het om een bedrag van misschien € 10,- meer. De meerkosten voor brandveilig verduurzamen zijn dus geen kosten, maar een investering in beperken van economische schade. Ook is het volgens de heren niet ingewikkeld. Het gaat om oog voor details en weten waarop je moet letten.