Ga naar hoofdinhoud

Gasketelwet in werking getreden

Per 1 oktober 2020 is de gasketelwet in werking gegaan. Werken aan cv-ketels zonder certificaat zal vanaf 1 april 2022 strafbaar zijn. De tussenliggende anderhalf jaar wordt gezien als een overgangsperiode. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. In totaal heeft de wet 2,5 jaar vertraging opgelopen.

De Gasketelwet is een reactie op een rapport over koolmonoxidevergiftigingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Aanvankelijk was het de bedoeling om de wet in januari 2019 in te laten gaan, maar 2,5 jaar later is het dan toch zover. De wettelijke certificeringsregeling voor gasgestookte toestellen wordt een paragraaf in het Bouwbesluit.

Vakbekwaamheidseisen

De Gasketelwet is een wettelijke regeling die vakbekwaamheidseisen stelt aan alle cv-monteurs en installatiebedrijven in Nederland die ketels plaatsen of onderhouden. Monteurs moeten een theorie en praktijkexamen afleggen, en bedrijven moeten zich certificeren. Branchevereniging Techniek Nederland is content. Voorzitter Doekle Terpstra: “Het is goed dat de wetgeving eindelijk in werking treedt. De wettelijke CO-certificering is van groot belang om het aantal ongevallen met koolmonoxide terug te dringen.”

Lees ook:

Ook particulier strafbaar

Na 1 april 2022 zijn particulieren die hun ketelonderhoud door een niet-gecertificeerde installateur laten uitvoeren strafbaar volgens de wet. Installatiebedrijven die zonder de juiste papieren cv-ketels installeren of onderhouden kunnen ook worden beboet. De wet betekent dat installatie van een cv-ketel en het periodieke onderhoud duurder voor consumenten worden. Om particulieren – en ook installateurs – op de hoogte te brengen van de veranderingen komt er binnenkort een publiekscampagne.

Overgangsperiode

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet de komende 18 maanden als overbrugging om ervoor te zorgen dat installateurs en gemeenten klaar zijn voor de wet. “In deze periode worden instellingen aangewezen waarbij bedrijven zich kunnen laten certificeren en kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze over de vereiste deskundigheid op het gebied van koolmonoxide beschikken”, aldus het ministerie.

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.