NEN ontwikkelt een praktijkrichtlijn daglichtfactoren. Met deze methode kan bepaald worden of een ruimte voldoende daglicht binnen krijgt. De huidige norm in het Bouwbesluit kijkt daar niet naar. NEN adviseert de daglichtfactor op te nemen in de Bouwwerken Leefomgeving (BBL), als opvolger van NEN 2057.
Daglicht is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel daglicht in een ruimte binnen komt. Daar zit binnen één ruimte veel verschil in. Eigenlijk wil je weten hoeveel daglicht er op elke plek in de ruimte is. Met daglichtfactoren kan dat. Daarom ontwikkelt NEN een praktijkrichtlijn over daglichtfactoren.
Verschillende architecten en lichtontwerpers werken al met daglichtfactoren. Daarmee krijgen ze inzicht in het lichtbeeld van de ruimte. Met daglichtfactoren kan een betere afstemming worden gemaakt met kunstlicht, waardoor energie bespaard kan worden. Ook geeft dit een beter/gelijkmatiger lichtbeeld wat zorgt voor meer welbevinden, hogere productiviteit en gezondheidsvoordelen.
Daglichtfactoren
Een daglichtfactor is kort gezegd de verhouding tussen de hoeveelheid daglicht in een ruimte en de hoeveelheid daglicht buiten. Er bestaan veel programma’s die dit kunnen uitrekenen. De uitkomsten zijn echter niet altijd vergelijkbaar. Daarom zijn binnen Europa afspraken gemaakt in NEN-EN 17037, bijvoorbeeld over de plek van de rekenpunten. Aanvullend ontwikkelt NEN een praktijkrichtlijn (NPR 4057) met toelichting en nadere afspraken die bij onze breedtegraad in Nederland passen.
Regelgeving Bouwbesluit
In het Bouwbesluit 2012 wordt een daglichteis gesteld op basis van de raamoppervlakte. De vorm van de ruimte achter het raam maakt dan niets uit. In de praktijk is dat beslist anders. Op een werkplek die 2,5 meter uit de gevel ligt, is de daglicht dosis maar nauwelijks 25% van een werkplek die direct aan het raam is gelegen. Met daglichtfactoren is dat snel duidelijk. Daarom adviseert NEN het ministerie om daglichtfactoren in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) op te nemen, als moderne opvolger van NEN 2057.
Lees ook:
Ik snap dat het lastig is maar wat er buiten het ruim aanwezig is heeft ook veel invloed. ik denk aan hoogbouw op korte afstand, een oude boom die tegen het raam aan staat. het zou goed zijn als de Norm hier ook aandacht aan schenkt. misschien niet als bouwnorm maar dan toch zeker om andere discussies objectiever te laten verlopen. Ik denk dan aan klagers die een boom gesnoeid of gerooid willen hebben. Ik weet dat daar uiteraard ook naar de boomeigenschappen en verdere omgeving moet worden gekeken maar laten we een begin maken. Ook bij nieuwbouw of verbouw op een naastgelegen kavel zou wat meer objectieve benadering wenselijk zijn. Het heeft allemaal met daglichttoetreding te maken.
Mocht hier toch al regelgeving voor bestaan hoor ik dat ook graag. gr Ron Reijnders (een GWW-er)