Ga naar hoofdinhoud

Gevaarlijk bouwafval

Tijdens het bouwproces of gedurende een verbouwing ontkomen we er vaak niet aan dat er ook materialen afgevoerd moeten worden. Meestal wordt hiervoor voor een bouwcontainer gekozen. Toch mag daar niet zomaar alles in afgevoerd worden, sommige materialen moeten op een andere manier worden afgevoerd en verwerkt.

Gevaarlijk of niet gevaarlijk

Het is in ieder geval belangrijk dat gevaarlijk afval van niet-gevaarlijk afval wordt gescheiden. Als hier geen rekening mee wordt gehouden, kan het zomaar gebeuren dat het niet-gevaarlijke afval verontreinigd wordt door het afval wat wel gevaarlijk is en dat hierdoor alle afval onder de noemer ‘gevaarlijk afval’ valt. In dat geval moeten er onnodige extra kosten worden gemaakt.

Wat valt er onder gevaarlijk afval

Onder gevaarlijk afval behoren bijvoorbeeld afgewerkte oliën of ander afval wat olie bevat. Maar ook batterijen en accu’s vallen hieronder. Onderstaand nog wat voorbeelden van bouwafval wat onder de noemer gevaarlijk bouwafval valt:

  • Spuitbussen
  • Kitafval of verpakkingsmateriaal van kit, hetzelfde geldt voor lijn, pur en verf.
  • Oplosmiddelen
  • Asbest of alles waar asbest in zit
  • Teermastiek houdende materialen
  • Gasontladingslampen

Het scheiden van afval

Ook in de bouw moet er dus afval gescheiden worden. Sterker nog, het is zelfs verplicht. Maar het is ook beter om extra kosten of gezondheidsproblemen te voorkomen met het scheiden van het gevaarlijke afval. Er zijn hiervoor speciale opslagmiddelen zoals vaten of bakken die uitermate geschikt zijn om het gevaarlijke afval gescheiden en veilig in op te slaan zonder dat dit risico’s met zich mee brengt. Zorg altijd dat het duidelijk is wat er in deze opslagmogelijkheden zit. Dit voorkomt ongelukken en het is eenvoudiger voor diegene die het gevaarlijke bouwafval ophaalt. Kies bijvoorbeeld voor informatiestickers op de vaten of bakken.

Op laten halen door een inzamelaar

Als het gevaarlijk bouwafval wordt opgehaald door een inzamelaar, dan moet deze inzamelaar in het bezit zijn van een inzamelvergunning van de Wet Milieubeheer voor gevaarlijk afval. Het is belangrijk dat dit wordt gecontroleerd want als het gevaarlijke afval wordt meegegeven aan iemand die deze vergunning niet heeft, is ook de opdrachtgever aansprakelijk en strafbaar bezig.

Zelf afvoeren

Het bouwbedrijf kan er ook voor kiezen om zelf het gevaarlijke afval af te voeren naar een gemeentelijk KGA-depot. Om dit te mogen moet het bouwbedrijf wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het moet hierbij in ieder geval om eigen bedrijfsafval gaan en de hoeveelheid gevaarlijk afval mag nooit groter zijn dan 50 kilogram per afgifte.

Meer dan 50 kg of 100 liter

Als een bouwbedrijf meer dan 50 kg of 100 liter aan gevaarlijk afval heeft, moet het bouwbedrijf zelf voor de registratie zorgen. Bij een KGA-depot kunnen hiervoor speciale registratieformulieren gehaald worden. Er moet dan een afvalstroomnummer worden aangevraagd. Ook het transportmiddel moet aan de regels van de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen voldoen. Wat deze eisen precies zijn, kan nagevraagd worden bij het KGA-depot. Het begeleidingsformulier is niet nodig als de hoeveelheid de inhoud van een motorvoertuig uit de rijbewijscategorie B niet overschrijdt.

Extra kosten

Natuurlijk brengt het scheiden van gevaarlijk afval extra kosten met zich mee. Dat is logisch omdat ook de verwerkingskosten en voorzorgsmaatregelen voor gevaarlijk afval hoger in prijs liggen. Tussen de verschillende soorten gevaarlijk afval zitten nog wel prijsverschillen als het gaat om het scheiden en afvoeren. De hoeveelheid telt mee, maar ook de samenstelling van het gevaarlijke afval. Toch is het afvoeren van gevaarlijk afval wat niet gescheiden is nog duurder, dus het blijft verstandig om het gevaarlijke afval te scheiden.

Het milieuaspect

Een ander belangrijk punt is natuurlijk het milieuaspect. Het scheiden van gevaarlijk afval en het veilig afvoeren kan de risico’s voor de gezondheid en de veiligheid beperken, maar ook voor het milieu. In sommige gevallen kan het gevaarlijke afval zelfs worden hergebruikt, zoals bijvoorbeeld bij een accu. Dit hergebruik levert ook nog eens een besparing van grondstoffen op. Kan het niet hergebruikt worden, dan wordt het over het algemeen in speciale ovens verbrand. Hierdoor wordt onnodige schade aan het milieu beperkt.

Meerdere voordelen

Afval scheiden is dus ook op het werkterrein iets wat goed is voor de mens en het milieu. Met de juiste middelen en een duidelijke werkuitleg kost het niet eens zoveel moeite om het afval te scheiden. En het is goedkoper dan dat alles op een hoop wordt gegooid.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.