Het bouwen van een pand vraagt een behoorlijke organisatie: door diverse professionals worden, met behulp van allerlei gereedschap, een veelheid aan materialen samengesmolten tot een nieuw bouwwerk. Het is hierbij van groot belang dat er efficiënt en veilig gewerkt wordt. Het gebruik van kunststof stapelbakken draagt hieraan bij. Benieuwd naar welke toepassingen van kunststof stapelbakken er allemaal zijn in de bouw? Hieronder lees je er meer over.
Vervoer en opslag van bouwmaterialen
Het is af en toe maar moeilijk te bevatten hoeveel bouwmaterialen er eigenlijk nodig zijn voor een pand. Al deze materialen moeten naar de bouwplaats getransporteerd worden, om hier verder verwerkt te worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan bakstenen, bedrading, bevestigingsmaterialen en afwerkingsmaterialen. Kunststof stapelbakken zorgen zowel tijdens het transport als op de bouwplaats voor een heldere structuur en veilige werkomgeving.
Opslag van werkmaterieel
Tijdens de bouw van een pand maken de aanwezig bouwprofessionals gebruik van allerhande werkmateriaal. De opslag hiervan in stapelbakken maakt dat ze altijd snel bij de hand hebben wat ze zoeken. Of het nu gaat om steigermateriaal zoals steigerkoppelingen, of elektrische apparatuur, in een stapelbak kunnen zowel grote als kleinere producten goed opgeborgen worden.
Afvalscheiding
In de bouw wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Niet alleen als het gaat om de gebruikte materialen, maar ook om het scheiden van afval. Door bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal goed gescheiden te verzamelen, is dit beter geschikt voor recycling.
Gebruikte bouwmaterialen verzamelen voor hergebruik
Tot slot zullen stapelbakken ook steeds meer ingezet worden bij de sloop van een gebouw. Ook in de bouw zal circulariteit een steeds grotere rol gaan spelen. Gebruikt bouwmateriaal wordt hierbij (aan de hand van het materialenpaspoort) gescheiden ingezameld, zodat het gemakkelijker hergebruikt kan worden.
Hoe bepaal je welke kunststof stapelbak je nodig hebt?
Allereerst is het belangrijk om vast te stellen welke afmetingen de stapelbak moet hebben. De Euronorm is de standaard maatvoering voor groothandels en transporteurs in Europa. De meest voorkomende afmetingen zijn de Europallet van 1200 bij 800 millimeter, en de ISO pallet van 1200 bij 1000 millimeter. Vervolgens is het zaak naar specifieke eisen te kijken. Hierbij kun je denken aan een verstevigde bodem of afwateringsgaten, gesloten of open handgrepen of de mogelijkheid de stapelbak op te vouwen. Tot slot kun je een bepaalde kleur kiezen. Hoewel er in de bouw geen sprake is van een universele kleurcodering zoals bijvoorbeeld in de foodindustrie, kan het wel zijn dat je als bedrijf een bepaalde codering gebruikt.