De Miljoenennota 2022 leverde de nodige reacties op van de verschillende brancheorganisaties en belangenverenigingen in de bouw. De meeste partijen zijn kritisch op de plannen van de overheid. Het woningtekort en het stikstofprobleem wordt niet voldoende aangepakt, terwijl de maatregelen op het gebied van duurzaamheid – op de extra steun voor warmtepompen na – tekortschieten. Hieronder een greep uit de reacties.
Maatregelen onvoldoende
Bouwend Nederland stelt dat het kabinet wel begrijpt wat er aan de hand is, maar dat de voorgestelde maatregelen onvoldoende zijn om de problemen op te lossen. De ambitie om tot 2023 900.000 nieuwe woningen te bouwen kan de vereniging bekoren. Alleen zijn daar volgens de organisatie drastischere maatregelen voor nodig, zoals afschaffing van de verhuurdersheffing en meer geld om de woningbouwproductie te stimuleren. Daarnaast dringt Bouwend Nederland erop aan het stikstofprobleem zo snel mogelijk op te lossen.
Druppel op een gloeiende plaat
Ook de NEPROM heeft kritiek op de aanpak van het woningtekort. ”Het is een mooi gebaar dat 1 miljard wordt toegezegd in het kader van de Woningbouwimpuls, maar die wordt over tien jaar uitgesmeerd. Dat is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Desirée Uitzetter, voorzitter van de NEPROM. De vereniging pleit er onder andere voor dat die 1 miljard in 2022 in zijn geheel kan worden uitgegeven aan nieuwbouwprojecten met minimaal 50% betaalbare woningen.
Geld voor warmtepompen
Techniek Nederland is enthousiast over de 800 miljoen euro die het kabinet de komende drie jaar beschikbaar stelt voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Van dat bedrag wordt 288 miljoen euro gereserveerd voor het plaatsen van (hybride) warmtepompen in huizen en bedrijfspanden die niet eenvoudig aardgasvrij te maken zijn. Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra: ”Met deze investering kiest het kabinet volmondig voor de aanpak die we in het voorjaar met onze partners in de ‘coalitie HR hybride’ hebben voorgesteld. We kunnen de komende jaren aan de slag!”
Stikstofprobleem nu oplossen
De Aannemersfederatie en NOA zijn niet tevreden met de plannen van het kabinet. ”Het lijkt wel alsof politiek Den Haag de urgentie van een aantal grote dossiers niet in wil zien en om elkaar heen blijft draaien”, zeggen zij in een statement. De organisaties vinden, net als Bouwend Nederland, dat de overheid meer het stikstof beter moet aanpakken. “AFNL en NOA missen de besluitvorming en investeringen die nodig zijn om de stikstofproblematiek écht op te lossen”, aldus de organisaties. Ook zijn AFNL en NOA teleurgesteld over het uitblijven van een lage btw op arbeid voor verduurzamen, energie besparen en circulair bouwen en slopen.
Meer geld voor vakscholen voor verduurzaming
OnderhoudNL vindt dat het kabinet meer geld beschikbaar had moeten stellen voor vakscholen voor verduurzaming. Volgens de organisatie zijn er allerlei stimuleringsregelingen bedacht die vervolgens niet gebruik worden, omdat deze niet passen in de dagelijkse praktijk. “Het kabinet heeft het oog voor de dagelijkse praktijk van de verduurzaming verloren. Zij weten werkelijk niet wat er momenteel speelt bij de uitvoering van de verduurzaming. Er is een enorm tekort aan handjes”, aldus voorzitter Henk den Boer. Volgens de voorzitter moeten er 3.000 tot 5.000 vakmensen omgeschoold worden aan de vraag van verduurzaming te kunnen voldoen.
Meer ruimte voor fossiel, minder voor hernieuwbaar
Holland Solar en NWEA zijn teleurgesteld over de keuze van het kabinet om de afvang van fossiele CO2 (CSS) meer ruimte te geven, terwijl hernieuwbare elektriciteit uit wind op land en zon op dak en land juist wordt beperkt. “Deze extra ruimte voor CCS is in tegenspraak met de afspraken uit het Klimaatakkoord. Met deze beslissingen laat dit demissionaire Kabinet ook de gemeenten en provincies en hun plannen voor veel meer zon en wind in de kou staan”, aldus de organisaties.