Bij het gemeentelijke zwembad in Opmeer waren steeds meer chemicaliën nodig om de waterkwaliteit op peil te houden. Dat kost niet alleen meer geld, maar is ook slecht voor het milieu. Na een grondige zwembadrenovatie is dat verleden tijd.
Zwembadwater wordt langzaamaan vervuild. Die vervuiling komt uit verschillende hoeken. Bijvoorbeeld vanuit de bezoekers. Denk aan haargel en zonnebrandcrème. Maar ook vetten van de huid belanden in het water.
Deze manier van vervuiling is grotendeels op te lossen door bezoekers vooraf te laten douchen. Zo wordt het meeste vuil weggespoeld, en blijft het zwemwater schoner.
Maar er is nog een reden waarom de waterkwaliteit langzaamaan achteruit gaat: de bufferkelders. Het water loopt via de overloopgoten de bufferkelder in. Vanuit hier gaat het water door het zuiveringssysteem, en beland dan weer in het zwembad.
Poreus beton
Zo’n bufferkelder is eigenlijk een grote betonnen bak. Over het algemeen gaat het om onbehandeld, poreus beton. Dé plek waar viezigheid zich gaat hechten. Een bufferkelder wordt periodiek gereinigd, maar door het poreuze beton blijft er altijd vuil zitten.
Een ideale plek dus voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
Maar dat is nu verleden tijd. De bufferkelder van het zwembad in Opmeer is volledig gerenoveerd door betonspecialist JAKI.
De eerste stap was het reinigen van de kelder. Dit werd gedaan door middel van gritstralen. Daarmee wordt de ondergrond ook extra ruw, waardoor de coating beter hecht.
De tweede stap was het aanbrengen van een vochtscherm. Daarmee wordt voorkomen dat vocht vanuit de bodem in de bufferkelder komt.
Tot slot werd de volledige bufferkelder voorzien van een 2-componenten coating. Deze coating maakt de oppervlaktes glad, zodat deze gemakkelijker en beter schoon te maken zijn.
Tevens zorgt de coating ervoor dat het beton niet wordt aangetast door het water. Dat bespaart dure herstelwerkzaamheden op de lange termijn.
Beter voor het milieu
Door de renovatie van de bufferkelder bespaart het zwembad op chemicaliën en kost het minder tijd om de kelder te reinigen. Maar de grootste winst is eigenlijk voor het milieu. Want al die chemicaliën komen op den duur in het milieu terecht.
Nu het water langer schoon blijft, worden er minder chemicaliën gebruikt, waardoor ook minder chemicaliën in het milieu eindigen. En dan is er nog een voordeel. Waterzuiveringsinstallaties gebruiken steeds vaker (goede) bacteriën om ons drinkwater te reinigen.
Maar door de chemicaliën uit het zwembad worden deze bacteriën gedood. Daardoor moeten er steeds meer bacteriën gebruikt worden om het water te reinigen.
Het renoveren van een zwembad is daardoor beter voor mens én milieu.