Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidsbewustzijn belangrijk voor opdrachtnemers én opdrachtgevers.

Vanaf 1 januari 2022 zal er meer prioriteit gegeven worden aan veiligheid in aanbesteding. Daarvoor is de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) ingevoerd. Veiligheid in de bouw staat hoog op de agenda voor veel ondernemingen die in de bouwwereld werkzaam zijn. Opdrachtgevers die de code hebben ondertekend hanteren vanaf dit jaar de Veiligheidsladder. Door deze NEN Safety Culture Ladder is makkelijker te zien hoe opdrachtgevers met hun veiligheid bezig zijn. De veiligheidscode zal worden opgenomen in aanbestedingen of contracten.

Door de jaren heen zijn de veiligheidseisen binnen de bouw steeds belangrijker geworden. In eerste instantie wordt dan vaak gedacht aan de veiligheid van de werknemers op de bouwplaats. De vakmensen die hier werkzaam zijn, zijn steeds moeilijker te vinden en daarom zullen werknemers beslist zuinig op hun personeel zijn.

Om zo optimaal en veilig mogelijk te werken wordt verder gegaan dan de al bekende maatregelen op de bouwplaats. Alle bouwvakkers dragen tegenwoordig een helm en werkgevers zullen altijd werkschoenen kopen voor hun personeel. Bij het gebruik van moderne gereedschappen zoals cirkelzagen en slijpschijven is een veiligheidsbril standaard uitrusting om oogschade door rondvliegende splinters te voorkomen.

Het is de vraag of naast grote ondernemingen zoals het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat ook kleinere ondernemingen zich bij de Governance Code zouden moeten aansluiten. Wie wel de code heeft ondertekend verplicht zich om gecertificeerd te zijn voor de verschillende treden van de veiligheidsladder. Vanaf 1 januari 2024 zal dat op z’n minst voor trede drie zijn.

Ben je als onderaannemer ingehuurd door een vastgoedbedrijf om bijvoorbeeld het complete sanitair tijdens de inrichting van een bouwproject te verzorgen dan ben je ook verplicht de code te ondertekenen en volgens de daar beschreven richtlijnen te werken. Uiteindelijk is het doel om volgens de gehele veiligheidsladder te werken. Deze bevat in totaal vijf treden. Doordat ook onderaannemers verplicht zijn te werken volgens deze code wordt de veiligheid in alle bedrijfsprocessen geïntegreerd.

Hoge werkdruk

Door de oververhitte woningmarkt en de hoge werkdruk die hieruit voortvloeit zal het voor kleinere mkb-bedrijven lastig zijn om de nieuwe Veiligheid in Aanbestedingen in hun werkproces te integreren. Het vergt vaak aanpassingen in de aanbestedingsprocedure en hoe die omschreven is. Vanuit de bouwwereld is begrip gevraagd om deze bedrijven de ruimte en tijd te bieden om deze code te integreren in hun bedrijfsvoering. Ze moeten wel kunnen aantonen dat ze een self-assessment hebben gedaan en middels een getekende offerte kunnen aantonen dat ze zich voor certificering hebben ingeschreven.

Ongevallen

Met deze nieuwe veiligheidscode moet het aantal ongevallen tijdens de bouw bij de meest uiteenlopende projecten teruggebracht worden. In de bouw is het aantal ongevallen helaas nog altijd heel groot. Er is dus nog volop terrein te winnen op het gebied van veilig werken. Door de nieuwe code strikt toe te passen kan veel leed worden voorkomen en maakt elke vakman meer kans om zijn werkzame leven ongeschonden door te komen.

Cursussen

Voor leden van Bouwend Nederland zijn er mogelijkheden om up-to-date te blijven qua kennis op veiligheidsgebied. Die organisatie onderkent dat het voor grote bedrijven vaak makkelijker is om nieuwe wetten en richtlijnen binnen hun organisatie op te nemen. Daarom zal ook scholing worden aangeboden voor het midden- en kleinbedrijf.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.