Het inzicht dat een gebouw, of een gebouwde omgeving, impact heeft op het welzijn is niet nieuw. Wel speelt het welzijn van de bewoners of gebruikers van een gebouw een steeds grotere rol in de ontwerpbeslissingen die architecten nemen. Een voorbeeld hiervan vind je in dit nummer: de hybride operatiekamer die onlangs door EGM architecten is gerealiseerd in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam-Oost. De operatiekamer is als een ‘mysterieuze wolk’ opgehangen in een open atrium en geeft het complex een bepaalde lichtheid mee, waarbij het tegelijk een interessant ruimtelijk element is dat tot de verbeelding spreekt van bezoekers, personeel en patiënten.
![stressreductie](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/05/EGM-architecten-OLVG-hybride-OK_exterieur_01_©-RGB-producties-960x641.jpg)
Lichtvoetigheid als uitgangspunt nemen in een ziekenhuis vind ik een prachtig gegeven. Was dit toegepast in een ander Amsterdams ziekenhuis een paar kilometer verderop, dan had dit zeker invloed gehad op mijn gang naar een polikliniek aldaar. De ‘harde’ en donkere materialen die daar gebruikt zijn en het gebrek aan daglicht, nodigden niet uit tot enige lichtvoetigheid ten aanzien van de onvermijdelijke behandeling.
Bij het ontwerpen van een ziekenhuis ben je hoofdzakelijk bezig met het reduceren van stress bij patiënten, legde Ellen van der Wal van Vakwerk Architecten de redactie van Bouwwereld onlangs uit. Stressreductie kan grote voordelen opleveren voor het ziekenhuis, bijvoorbeeld in de vorm van een afname van ligdagen. Dat is een geweldig gegeven. Met enige verbeeldingskracht kun je stellen dat stressreductie eveneens een doel is van circulariteit; namelijk het doen afnemen van de druk op het klimaat door anders te gaan bouwen. Ook hierin zijn ontwerpbeslissingen belangrijk – denk aan losmaakbaar ontwerpen.
![stressreductie](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2022/05/Menno-Rubbens-2-960x640.jpg)
In dit nummer geeft Circular Hero 2022 Menno Rubbens van cepezed zijn visie: we moeten gebouwen gaan neerzetten die ‘adaptief’ zijn – die gemakkelijk aanpasbaar of verplaatsbaar zijn – en die in de toekomst hun waarde behouden, zodat ze niet gesloopt hoeven te worden. “Dat is in alle gevallen het beste”, zegt hij. “Niets is beter dan dat de materialen in de gebouwen kunnen blijven zitten.” Over stressreductie gesproken.
Wouter de Vries / hoofdredacteur
w.devries@eisma.nl
Lees ook: