Vanaf 2026 zijn woningeigenaren verplicht om bij vervanging van een cv-ketel ook een hybride warmtepomp aan te schaffen. De verplichting wordt opgenomen in normering op gebied van rendement. Dit kondigde het kabinet aan op de vakbeurs VSK.
Concreet betekent dat er een rendementseis komt voor een woonhuisinstallatie die de cv-ketel niet alleen kan behalen. Hierdoor worden huiseigenaren extra gestimuleerd om te investeren in een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp staat nu al fors in de belangstelling. Door de hoge gasprijs en de ISDE-subsidie (30% aanschaf toestel) is de gasbesparende installatie een stuk sneller terug te verdienen. Voor woningen waar technisch niet kan, komt een uitzonderingspositie.
De normering is een gezamenlijk initiatief van overheid, fabrikanten en installatiebranche. Hugo de Jonge benadrukt dat het geen verplichting vanuit de overheid moet zijn, maar een stimulering om de markt te doen versnellen, vergelijkbaar met de ISDE.
Hybride tussenstap
Het is niet de eerste keer dat gesproken wordt over het afdwingen van verduurzaming via normering. Drie jaar geleden sneuvelde een dergelijk initiatief op de tekentafel. Groot verschil was dat destijds gasloos het benoemde eindstation was. Nu neemt het kabinet een duidelijke tussenstap: het blijft gewoon nog zeker een generatie cv-ketels lang mogelijk om met ketels je woning te verwarmen. De Jonge: “De lat moet hoog liggen, maar je moet er wel overheen kunnen springen.”
2050 blijft wel de stip op de horizon dat Nederland geen gebruik meer maakt van fossiel aardgas. Minister De Jonge opperde op de VSK echter nadrukkelijk dat het restant aardgas wat hem betreft ook prima vervangen kan worden voor groen gas.
Lees ook: