Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe tool Rockpanel maakt brandveiligheid gevels transparant

Rockpanel introduceert de Brandveilige Gevel Check Tool. Met deze tool kan eenvoudig worden vastgesteld of een gevelconstructie bekleed met Rockpanel voldoet aan de eisen op gebied van brandveiligheid. De tool is een bundeling van alle opgedane kennis van de fabrikant in haar meer dan 20-jarige bestaan. Dankzij officiële Europese certificering en transparantie op gebied van de brandveiligheidstesten kan de brandklasse van een breed scala aan gevelconstructies goed onderbouwd worden.

De Brandveilige Gevel Check Tool van Rockpanel is ontwikkeld omdat de producent merkte dat er in de markt nog veel behoefte is aan kennis over brandveilige gevels. Pieter van den Heuvel, Businessmanager Nederland bij Rockpanel en initiatiefnemer van de tool, licht toe: “Wij krijgen vaak de vraag ‘is deze gevel nu brandveilig’. Belangrijk om te weten bij het beantwoorden van die vraag is dat de wetgeving geen eis stelt aan het onderdeel, maar aan de gehele constructie. Het is daarom niet voldoende om alleen producten toe te passen die aan brandklasse B voldoen. In plaats daarvan moet de constructie in zijn geheel aan de brandklasse voldoen. De vraag die eigenlijk gesteld wordt is: ‘hoe brandbaar is mijn constructie’.”

Die brandbaarheid wordt uitgedrukt in de brandklasse, waarbij de hoogste eis die het Bouwbesluit stelt brandklasse B is. “Misschien wel 80 procent van de gebouwen die in Nederland gebouwd worden, moet aan deze klasse voldoen. Het is dus niet alleen de hoogste brandklasse, maar ook de meest gehanteerde norm”, aldus Van den Heuvel.

Transparante testen

Rockpanel heeft in de ruim twintig jaar dat het product bestaat tientallen gevelconstructies getest, met daarin variaties in het binnenblad, de bevestigingsmethode, gebruikte materialen en de oriëntatie van de gevelbekleding – stroken, platen en rabatdelen. Dat zijn allemaal onderdelen die invloed hebben op het brandgedrag. “Bij het uitvoeren van de testen kijken we vooral naar hoe we in Nederland graag bouwen. We testen bijvoorbeeld bewust ook met houten binnenbladconstructies, zodat de declaraties geschikt zijn voor houtbouw, zoals HSB of CLT.” Volgens Van den Heuvel is het een groot voordeel van deze testen dat ze voldoen aan de ETA-certificering (Europese Technische Beoordeling) en daarmee een CE-markering hebben. “We leveren bij onze onderzoeken altijd officiële declaraties. Daarmee kan worden onderbouwd dat een constructie voldoet aan brandklasse B of A2. Ook hebben onze geteste gevels een ontwerplevensduur van ten minste 50 jaar, dat is een nieuwbouweis. Daarnaast zijn wij transparant in onze testen: we laten zien wat we getest hebben, hoe we het getest hebben en voor welke toepassing.”

Groeiende database

De testen van Rockpanel waren in eerste instantie gericht op de meest voorkomende constructies, maar zijn in de loop der jaren ook uitgebreid met minder vaak toegepaste oplossingen. Als voorbeeld noemt Van den Heuvel een project dat uitgevoerd werd met gepotdekselde gevelbekleding. “Daarvan zijn al miljoenen vierkante meters toegepast in Nederland, maar wat bleek: zo’n brandtest was nog nooit eerder uitgevoerd. Nu is zo’n dergelijke gepotdekselde gevel wel als constructie getest en die kennis delen we op een transparante manier.”

Al die extra kennis komt nu heel goed van pas en maakte het mogelijk voor Rockpanel om de tool te maken. En de tool is nog niet uitontwikkeld: er zijn reeds uitgevoerde brandtesten die nog verwerkt moeten worden en daarnaast voert de producent jaarlijks nieuwe testen uit. De database van Rockpanel blijft dus groeien.

Wkb-proof

Met de Brandveilige Gevel Check Tool loopt Rockpanel ook nog eens op de troepen vooruit. Met de komst van de Wkb zal de vraag naar dit soort informatie namelijk alleen maar groter worden. Onder de Wkb wordt de aannemer verantwoordelijk voor de kwaliteitsborging en is hij ook aansprakelijk als blijkt dat de gevel niet voldoet aan de brandveiligheidseisen. Bij grote projecten komt het nog weleens voor dat de specifiek toegepaste gevelconstructie op brandveiligheid getest wordt, maar bij het gemiddelde bouwproject zal daar niet zomaar een budget voor zijn. Reden voor de aannemer dus om van tevoren goed uit te zoeken of een gevelopbouw voldoende brandveilig is. “De aannemer moet kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk bouwt volgens de juiste maatstaven. En met deze tool heeft de aannemer een hele sterke onderbouwing in handen”, besluit Van den Heuvel.

Wil je weten of jouw gevel brandveilig is? Check dan de tool op de website van Rockpanel.

Lees ook:

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.