Ga naar hoofdinhoud

Klimaatbestendig

Naar een tip van koploper Lodewijk Hoekstra in dit nummer ben ik met mijn kinderen The Biggest Little Farm gaan kijken. Deze documentaire gaat over een Amerikaans stel dat de grote stad verruilt voor het platteland en van een dorre wildernis een soort aards paradijs maakt, waar ze met respect voor de natuur landbouw bedrijft. Volgens Hoekstra toont deze Netflix-docu aan dat met een beetje goede wil een gebied met een saaie monocultuur getransformeerd kan worden tot een zeer biodiverse leefomgeving. Wat is de link met bouwtechniek en architectuur? Nou, deze: veel partijen in de bouw zijn met Hoekstra van mening dat natuur en biodiversiteit niet meer geslachtofferd mogen worden vanwege een grote bouwopgave.

klimaatbestendig
The Natural Pavilion, Floriade. Foto: DP6 architecten/Scagliola Brakkee

In dit nummer schrijven we daarom – onder meer – over een tweetal gebouwen waarbij rekening is gehouden met de leefomgeving. Eén van deze gebouwen is het Floating Office Rotterdam. Dit drijvende kantoor met omvangrijk groendak huisvest de Global Commission on Adaptation, een kenniscentrum dat zich richt op klimaatbestendigheid. Het drijvende kantoor zélf is een voorbeeld van klimaatbestendig bouwen, rekening houdend met de stijgende zeespiegel.

klimaatbestendig
Floating Office Rotterdam. Foto: Marcel IJzerman.

Het andere gebouw is The Natural Pavilion. Dit circulaire paviljoen op de Floriade is bijna geheel opgetrokken uit biobased materialen met een minimale milieu-impact. Resultaat: de uitstoot van CO2 en stikstof is met maar liefst 80 procent teruggedrongen. En: beide bouwwerken zijn bouwtechnisch interessant. Bij het ontwerpen van een drijvend gebouw komen weer heel andere technische aspecten om de hoek kijken dan bij het ontwerpen van een gebouw op het land. Voor de realisatie van The Natural Pavilion werd zelfs een compleet nieuw houtbouwsysteem bedacht: de HoutKern Bouwmethode.

Terug naar de documentaire. De gedachte dat natuur en biodiversiteit niet meer geslachtofferd mogen worden, betekent niet dat er geen slachtoffers meer zijn. Mijn kinderen keken geboeid naar al het dierenleven dat op de ooit dorre grond van ‘The Biggest Little Farm’ rondscharrelde, totdat een coyote het kippenhok binnendrong en er een bloedbad aanrichtte. Maar ook dat is natuur.

Wouter de Vries / hoofdredacteur
w.devries@eisma.nl

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.