Binnenkort gaat studententeam VIRTUe in het Living LAB 040, een proeftuin voor nieuwe woonvormen in Eindhoven, alweer voor de derde keer hun circulaire en biobased conceptwoning Ripple opbouwen. Bouwinnovator Monique Donker, mede-eigenaar van het LAB, stroopt dan de mouwen op om mee te helpen. “Wat zo mooi is aan studenten, is dat ze zo’n enorme drive hebben om iets te realiseren”, vertelde ze me op de bouwplaats die het LAB nu begint te worden. “Dat soort drives hebben we echt nodig om in de bouw stappen te kunnen zetten op het gebied van innovatie.”
In Bouwwereld #06 lees je niet alleen over de prijswinnende concepten van twee studententeams, maar ook over andere projecten waarin drijfveren mensen ertoe aanzetten om nét even een stap extra te zetten. Neem het nieuwe stadhuis van de gemeente Voorst in Twello, waar de grootste kalkhennepgevel van Nederland is gerealiseerd. Een spouwmuur zou goedkoper zijn, maar de gemeente wilde per se gaan voor een duurzame gevel. De bouw was soms zenuwslopend, geeft architect Joost Roefs toe, “maar je moet er wat voor overhebben als je wilt innoveren en experimenteren met biobased materialen”.
En dan zijn er ontwerpers die vanwege hun onbevangenheid komen tot nieuwe inzichten en oplossingen die anderen onmogelijk leken. Zoals de zussen Lotte Dekker en Gieke van Lon van Studio Humade, die wilden bewijzen dat je van gebaggerd zeeslib duurzame keramische producten kunt maken. In Koninklijke Tichelaar in Makkum vonden zij een meedenkende industriële partner.
Bedrijven die bijdragen aan kunstzinnige projecten doen dat niet alleen uit inspiratie, maar ook omdat de ervoor benodigde experimenten kennis opleveren die van pas kan komen bij opdrachten in de bouw – dixit Giulio Tomaello, directeur van terrazzo-bedrijf Tomaello in Vlaardingen.
Wat je drive ook is en hoe groot die ook is, niet alles wat je bedenkt, lukt. Juist door te falen leer je, stelt Monique Donker. “En uiteindelijk is er altijd wel weer iemand die een ander perspectief heeft, waardoor iets wat niet lukt tóch op te lossen valt.”
Wouter de Vries / hoofdredacteur
w.devries@eisma.nl