Deze herfst en winter drukken zwaar op de uitgaven. De verhoogde energieprijzen zijn gesprek van de dag. Voor vele huishoudens en bedrijven vormt het een serieus probleem. Daar waar het hoofd boven water gehouden kan worden, wordt kritisch gekeken naar het energieverbruik. Dit komt bovenop de toenemende zorg over de klimaatveranderingen. Beide factoren leiden tot gedragsverandering.
In opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur heeft I&O Research onderzoek gedaan naar de keuzes die Nederlanders maken ten aanzien van duurzaamheid. Waar de een kiest voor andere keuzes in het kader van duurzaamheid, maakt de ander wellicht dezelfde keuzes, maar voor zijn uitgavenpatroon. Vaak is het een combinatie. Maar hoe je het ook went of keert we kiezen met z’n allen steeds vaker voor duurzaamheid.
Hittestress
Het onderzoek is in 2019 en 2020 ook uitgevoerd en je ziet dat bijna alle onderzochte categorieën en factoren beter scoren wat betreft die duurzaamheid. Als we kijken naar de categorie wonen zien we dat mensen gemiddeld korter douchen, het huis minder vaak met gas verwarmen en dat we vaker zonnepanelen hebben. In deze categorie is echter één factor ten negatieve toegenomen: de airconditioning. Dat mag geen verrassing zijn met de hete zomer die achter ons ligt.
Nu is Nederland een land dat van oudsher vooral bezig is met warmhouden. Met de klimaatstijging zullen we ons meer en meer moeten richten op het buítenhouden van warmte. De risico’s op oververhitting in té goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen is een serieus probleem. Hogere binnentemperaturen leiden tot ongemak, overlast en gezondheidsrisico’s. Airconditioning is een oplossing, maar het is kortetermijndenken. Op de lange duur draagt deze vervuilende technologie alleen maar bij aan opwarming van de aarde; de oplossing is onderdeel van het probleem.
Daadwerkelijke oplossingen
Noodgedwongen stoken we minder, zeker bij slecht geïsoleerde woningen gaat er nog veel warmte verloren. Dit betekent dat er in de hete maanden via dezelfde weg warmte binnenkomt en koelte verdwijnt. De juiste isolatie, mét goede ventilatie én de mogelijkheid om ramen tegenover elkaar open te zetten, is een van de belangrijkste oplossingen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Kozijnen en glas zijn op hun beurt weer een cruciaal onderdeel van die oplossing. Als branchevereniging voor kunststof kozijnen is VKG Keurmerk altijd bezig met ontwikkelingen en innovatie, zoals het recyclen van afgeschreven kozijnen. We zitten aan tafel met overheid en de bouwwereld, waar we samen werken aan woningen en panden die toekomstbestendig zijn. Die verandering van gedrag, van denken en doen, zien wij bij onze eigen organisatie, bij onze partners en leden en bij de overheid en de bouwwereld. We willen en moeten anders met energie omgaan, voor de planeet en om het betaalbaar te houden voor iedereen. De toekomst is morgen al, dus we moeten vandaag aan de slag.
Dit artikel is een samenwerking tussen een branchevereniging en het vakblad Bouwwereld.