Ga naar hoofdinhoud

Rookmelders: sinds 1 juli 2022 verplicht in iedere woning

Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in iedere woning. Dus ook in bestaande woningen. De vraag is wat voor gevolgen dit heeft en vooral wat voor gevolgen het kan hebben indien je niet aan deze verplichting voldoet. Carolijn Slegers advocaat bij Van Iersel Luchtman Advocaten schetst in dit artikel eerst de achtergrond van deze verplichting en wat de verplichting inhoudt. Vervolgens gaat zij in op de mogelijke gevolgen van het niet voldoen aan de verplichting.

Bouwbesluit 2012

De verplichting om op iedere verdieping een rookmelder te hangen geldt sinds 2003 al voor nieuwbouwwoningen. Inmiddels is deze verplichting dus ook voor bestaande woningen ingevoerd en wettelijk vastgelegd middels een wijziging van het Bouwbesluit 2012. Aan artikel 6.21 van het Bouwbesluit 2012 (dat gaat over rookmelders) is een zesde lid toegevoegd. Dit zesde lid luidt als volgt: “een bestaande woonfunctie heeft op iedere bouwlaag met een verblijfsruimte of met een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie een rookmelder die voldoet aan EN 14604. Deze eis is niet van toepassing tot 1 juli 2022”.

Meer weten over het Bouwbesluit? Volg dan de cursus Zo werkt het Bouwbesluit van de Online Bouw Academie.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.