Voor Faay Vianen staan alle lichten op groen in de bouw. Hun wanden passen in urgente thema’s als prefabricage en biobased en circulair bouwen. De prestaties van de wanden van Faay worden inmiddels alom erkend, wat ook leidt tot internationale toepassing.
Vooral in de wereld van biobased en circulair bouwen zijn veel start-ups actief. Faay Vianen is echter een bedrijf dat al vijftig jaar lang modulaire biobased wanden maakt en is daarmee een grote en zelfs internationale speler die continuïteit waarborgt. Faay was destijds zijn tijd ver vooruit met geprefabriceerde biobased wanden met een kern van vlas, maar merkt dat dergelijke producten juist nu in opmars zijn. “Dat leidt ook tot andere klanten”, vertelt commercieel directeur Monique de Vos-Faay. “Het zijn nu niet meer alleen de bouwers en montagebedrijven die bij ons komen, maar ook architecten, adviesbureaus en houtbouwers. Die stellen andere vragen. Bij houtbouw gaat het bijvoorbeeld ook over flankerend geluid en niet alleen over de geluidisolatie van onze wanden op zich.”
Andere mindset
Die bewustwording zet door, verwacht zij. “Dat gebeurt momenteel op allerlei vlakken, want ook de consument wordt kritisch en voelt dat het roer om moet. Circulariteit vraagt van iedereen een andere mindset. Het is mooi om te zien dat circulariteit en duurzaamheid voor de nieuwe generatie bouwers volkomen vanzelfsprekend is. De bouw gaat daarmee meer open staan voor andere bouwmethodes en materialen.” Biobased bouwen is daarbij duidelijk in beeld, met name om vanuit milieuoogpunt te bouwen met hernieuwbare grondstoffen. “We merken daadwerkelijk dat die vraag toeneemt vanuit de markt. We vonden het wel bijzonder om te merken dat juist ook aannemers met een voorliefde voor beton gingen vragen naar onze biobased wanden. Die zijn voor hen kennelijk interessant om de milieubelasting van beton deels mee te compenseren en daarmee de totale MPG-score van een gebouw te verlagen.”
Diensten toevoegen
Maar ook het tekort aan handjes in de bouw dwingt tot andere keuzes. “Als producent moet je meer diensten toevoegen aan een product. Bouwen moet sneller, maar ook eenvoudiger. Sneller vanwege het tekort aan mensen; eenvoudiger omdat je op de bouwplaats te maken hebt met allerlei talen. Ons wandpaneel kunnen we prefabriceren inclusief elektradozen en frezingen en dergelijke. De elektricien kan zich daardoor direct bezighouden met zijn echte vak. We leveren de wanden op maat, in breedte en hoogte. Zagen op de bouwplaats is dus niet meer nodig en afval is er ook niet meer. We merken een toenemende vraag naar dit ‘Faay op Maat’.”
Volgend jaar wil Faay een nieuwe machinelijn in gebruik nemen voor deze productie op maat. “Met het gebruik van deze moderne machine en een gestroomlijnd en effi ciënt productieproces van ‘Faay op Maat’, zorgen we voor een snel en soepel bouwproces op locatie.”
Circulariteit
Naast biobased bouwen is circulariteit een belangrijk thema in de bouw. Faay maakt van biobased materialen circulaire producten. “We waren vijftig jaar geleden onze tijd vooruit, maar we willen koploper blijven. We zetten dan ook vol in op circulaire concepten. We zijn bezig met een terugnamegarantie en het opzetten van recycling. We onderzoeken of we hele wanden gaan recyclen of dat we vlas en gips kunnen splitten en als nieuwe grondstof in kunnen zetten.”
“Stip op de horizon is dat we onze producten produceren uit onze eigen grondstoffen. Dan moet je die natuurlijk wel voldoende retour krijgen. In de woningbouw is dat niet reëel want daar gaan wanden heel lang mee. Maar wij leveren ook veel aan de retail. Daar wordt om de zeven jaar verbouwd en komt dus veel materiaal vrij.”
Voor de toekomst ziet De Vos een doorgaande ontwikkeling naar prefab, modulair, circulair en biobased bouwen. Het zijn de vier pijlers waar Faay in elke productontwikkeling op anticipeert. “Circulair en met name biobased bouwen gaan zorgen voor veranderingen. Niet alleen de bouw, maar ook de landbouw staat voor een enorme milieu-opgave. De bouw en de landbouw kunnen elkaar helpen en versterken. Boeren kunnen meer inzetten op het telen van grondstoffen voor (bouw)materialen. Zo kunnen we gezamenlijk oplossingen vinden.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Faay Vianen