Ga naar hoofdinhoud

Biocement gemaakt door bacteriën

In Groningen zijn ze al experimenteel toegepast: biobased betontegels. Het cement van die tegels is gemaakt door bacteriën die in-situ het Biocement® aanmaken als sterk bindmiddel voor de granulaten. Het Amerikaanse bedrijf Biomason heeft het proces geïndustrialiseerd en introduceert nu samen met commerciële partner Stonecycling de tegels in Europa om de bouwwereld te laten zien wat er mogelijk is met het materiaal. Het ultieme doel van het bedrijf is een reductie van 25 procent van de totale CO2-uitstoot van de betonindustrie in 2030.

Bij een woning in Groningen wordt momenteel geëxperimenteerd met de BioBasedTile, een nieuwe biobased betontegel die wordt toegepast als gevelbekleding. Deze tegel bevat geen traditioneel cement, maar maakt gebruik van biologisch cement als bindmiddel. Dit biologische cement, oftewel Biocement, is een innovatie van het Amerikaanse bedrijf Biomason, dat onder andere met dit project voet aan de grond probeert te krijgen in Europa. Het bedrijf belooft een product waarmee sterker beton gemaakt kan worden dan met traditioneel beton, maar nog veel belangrijker, met het potentieel om op termijn slechts een fractie van de CO2-uitstoot te genereren vergeleken met de klassieke cementproductie.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.