Gaat er een bouwstop komen als de bouwsector de CO2-doelstellingen niet haalt? Dat is een vrees die meer en meer uitgesproken wordt. Bijvoorbeeld door koploper Jurriaan van Stigt van LEVS architecten. Tijdens het interview dat ik hem afnam, zei hij dat er jaren geleden nog lacherig werd gedaan als hij een praatje hield over CO2. Maar door de stikstofkwestie is het lachen inmiddels vergaan. Een bouwstop ligt serieus op de loer als we geen inspanningen verrichten om het schaarse CO2-budget voor de bouw zeer gericht in te zetten. Dat betekent op basis van carbon-based design keuzes maken ten aanzien van bouwprojecten die nu lopen. En er moet een push van bovenaf komen. Van Stigt heeft zijn hoop gevestigd op Het Nieuwe Normaal dat gemunt wordt door Cirkelstad, met voor de gehele bouwsector geldende minimale prestatie-eisen ten aanzien van onder meer materialen, energie, water en stikstof.
Ook Ferry van Wilgenburg van het Alkmaarse aannemersbedrijf Kesselaar & Zn. Maakt zich grote zorgen over een bouwstop, vertelde hij me tijdens een kop koffie. Het verduurzamen moet veel sneller. Hij ziet een oplossing in samenwerken: samen optrekken door woningcorporaties en aannemers helpt om sneller en effectiever grote clusters woningen duurzaam te kunnen renoveren. Daarom heeft hij toenadering gezocht tot twee lokale concurrenten met wie hij samen de Noord-Hollandse Duurzaamheids Alliantie heeft gevormd.
Eenzelfde vrees voor een bouwstop hoorde ik vanochtend tijdens een podcast van Cobouw uit de mond komen van Ritzo Holtman, duurzaamheidscoördinator bij VORM. Dit bouwbedrijf experimenteert op een stuk landbouwgrond met de teelt van sorghum dat bij wijze van experiment als isolatiemateriaal in Haagse corporatiewoningen wordt ingeblazen. Bij een bouwstop biedt biobased bouwen eigenlijk nog de enige optie om door te kunnen blijven bouwen, stelt hij.
CO2 budgetteren, samenwerken met concurrenten, biobased bouwen… Het is allemaal onwennig, maar noodzakelijk. Of verzaken we en nemen we genoegen met een hogere temperatuurstijging, met alle gevolgen van dien?
Wouter de Vries / hoofdredacteur
w.devries@eisma.nl