Digitalisering raakt niet alleen de bouwsector, maar ook Bouwwereld zelf. We vinden het belangrijk om bij de tijd te blijven en om kritisch te kijken naar de diensten die wij digitaal aanbieden. Daarom lanceren wij bij de verschijning van dit nummer een vernieuwde website én een aantrekkelijkere manier om het magazine digitaal te lezen.
Waarom de website vernieuwen? Daar zijn twee belangrijke redenen voor die beide te maken hebben met het verbeteren van de gebruikersvriendelijkheid. Allereerst wilden we visueel vernieuwen zodat de website wat meer smoel krijgt en meer aansluit bij wat bezoekers vandaag de dag van een website verwachten. Zo is de website met de intrede van de blauwe menubalk en de lichtbruine headers bij de artikelen een stukje kleurrijker geworden, zonder te uitbundig te willen zijn. Ook hebben foto’s een prominentere rol gekregen, met name op de homepage. Het resultaat kun je meteen bekijken op www.bouwwereld.nl.
Vindbaarheid informatie
Misschien nog belangrijker dan een modernere look-and-feel is de tweede reden voor vernieuwing van de website: ervoor zorgen dat jij als bezoeker sneller de juiste informatie vindt. Dit betekent dat wij speciale aandacht hebben geschonken aan de wijze waarop wij de artikelen ontsluiten.Dit begint met een heldere indeling van het hoofdmenu in de blauwe menubalk. Onder de items ‘Bouwtechniek’, ‘Bouwfouten’, ‘Rubrieken’ en ‘Projecten’ vind je respectievelijk pure bouwtechnische informatie (bv. bouwfysica, maar ook wet- en regelgeving), artikelen over bouwfouten en bouwschade, rubrieken die je kent uit het magazine (bv. Koploper, Supergaaf) en uiteraard complete projectartikelen.Met ‘Dossiers’ leggen wij daar nog een laag overheen. Denk aan dossiers als ‘Verduurzaming’, ‘Digitalisering’ en ‘Biobased bouwen’. Dit zijn trends, ontwikkelingen en hele transities die vaak bouwbreed spelen en die wij als redactie op de voet volgen. Immers, ze hebben vaak impact op de wijze waarop gebouwd wordt. Een dossier vormt als het ware een ‘rode draad’ die door de menu-items ‘Bouwtechniek’, ‘Bouwfouten’, ‘Rubrieken’ en ‘Projecten’ heen loopt.
Verder lezen
Waar het hoofdmenu vooral een manier is om je snel naar soorten informatie te leiden, zijn dossiers een manier om je snel naar belangrijke en actuele onderwerpen te leiden. De dossiers vind je midden op de homepage. Op artikel-niveau zal de redactie aanbevelingen doen tot verder lezen; dat kan gaan om een specifiek artikel of een aanverwant dossier dat verdere verdieping biedt. Onder aan elk artikel vind je ten slotte een overzicht van andere artikelen die je misschien ook interessant vindt. Op deze manier willen we jou als bezoeker zo laagdrempelig mogelijk leiden naar de informatie die je zoekt.
Up-do-date
Bovendien kan de informatie uit wat oudere artikelen, van bijvoorbeeld een jaar terug, vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Ook dat is een reden tot betere ontsluiting van onze artikelen. Als er sprake is van nieuwe ontwikkelingen of nieuwe informatie, dan verwerken we deze voortaan in het betreffende artikel. Als een ouder artikel op deze manier up-to-date is gemaakt, dan kun je dat zien aan de melding “Laatst gewijzigd op”, gevolgd door een datum.
Verrijking digitaal magazine
Tot zover de vernieuwing van de website. Als je een Digitaal of Compleet-abonnement hebt, dan kun je het papieren magazine digitaal lezen. De wijze waarop dit gebeurt hebben we fors verbeterd. Allereerst kun je het magazine nu ‘in de browser’ en meteen op volledig scherm lezen. Dit doe je eenvoudig door na inloggen in de blauwe menu-balk op ‘Magazine’ te klikken, een recent nummer te kiezen en vervolgens te klikken op ‘Open magazine’ (of: browse meteen naar www.bouwwereld.nl/vakblad). Je ziet het magazine verschijnen waarbij je de keuze hebt om het magazine als losse pagina’s of als spreads (twee pagina’s naast elkaar) te lezen.
Voortaan verrijken we de digitale magazines met extra informatie. In de inhoudsopgave (pagina’s 2 en 3) zijn bijvoorbeeld alle foto’s en koppen klikbaar gemaakt, zodat je meteen kunt doorbladeren naar het artikel van jouw keuze. Verder vind je in de Supergaaf-artikelen verwijzingen naar de YouTube-video’s die we altijd speciaal voor deze rubriek maken. In de toekomst zullen we de digitale magazines verder verrijken, bijvoorbeeld door artikelen te linken naar artikelen op de website of dossiers voor verdere verdieping. Ook handig: klik je op een artikel, dan kun je de informatie tot je nemen als webartikel. Wel zo handig als je het magazine op een klein scherm als dat van je smartphone leest.
We hopen van harte dat deze verbeteringen in de smaak vallen. Ben je enthousiast over de nieuwe website en webreader, of loop je onverhoopt tegen issues aan? Geef je feedback door aan Wouter de Vries via w.devries@eisma.nl.