Ga naar hoofdinhoud

Eerste bevindingen brandweer wat betreft brand in appartementencomplex Joan Muyskenweg

Zaterdagavond en -nacht 3 juni 2023 heeft een zeer grote brand gewoed in appartementencomplex De Enter aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam. Er vielen geen gewonden, wel heeft de brand flinke schade toegebracht aan installaties, gevel en dak. De meeste woningen in de lichte drielaagse optopconstructie zijn uitgebrand. In dit bericht een overzicht van de uitspraken die de brandweer in de media deed over het destructieve verloop van deze brand.

Zondag jl. meldde Het Parool dat volgens de brandweer de brand waarschijnlijk op de zesde verdieping is ontstaan en dat het vuur ‘via de (spouw)muur naar het dak’ is gelopen waarna ‘het geïsoleerde dak met bitumen’ in brand kwam te staan. De harde wind joeg de vlammen aan, waardoor de brand zich snel kon uitbreiden over het dak en vervolgens een weg naar beneden vond en zich ‘in de lichtgewicht constructie’ verder kon uitbreiden. ‘Hoe hoger je komt in het pand, hoe groter de schade’, aldus de brandweer.

Snelle verspreiding vuur

Een woordvoerder van de brandweer vertelde aan de Volkskrant dat de brand ‘sneller ging dat je zou verwachten’, maar dat er nog geen reden is om aan te nemen dat er iets mis was met de bouw of constructie. ‘Wel heeft de lichtgewicht constructie in de uitvoering zoals die hier was ertoe geleid dat het vuur zich zo snel heeft kunnen verspreiden. In een betonnen constructie kan dat niet.’

Lichtgewicht optopping

Over de transformatie van vier robuuste kantoorvilla’s uit 1991 tot appartementencomplex De Enter, opgeleverd in 2018, heeft in Bouwwereld in 2019 dit projectartikel gepubliceerd, met daarin speciale aandacht voor de realisatie van de optopping die onder meer bestaat uit een staalconstructie en houtskeletbouw. ‘De derde optoplaag bleek een kritische voor het draagvermogen van de bestaande constructie. Daarom moest er extreem licht worden gebouwd.’

Bewoonbaarheid

Volgens vastgoedbedrijf Vesteda, eigenaar en verhuurder van De Enter, zijn zeker twintig appartementen van het complex mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar. Sommige appartementen zijn nog wel bewoonbaar, die zijn vooral gelegen op de onderste vijf verdiepingen. De meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen, die deel uitmaken van de optopping, zijn uitgebrand, aldus Het Parool.

Nader onderzoek

Het is onduidelijk op welke termijn bewoners weer kunnen terugkeren naar hun appartementen. Naar de oorzaak van de brand wordt nader onderzoek gedaan. Bouwwereld zal de bevindingen wat betreft de oorzaak en het verloop van de brand delen zodra deze bekendgemaakt worden.

Dit artikel maakt deel uit van het Dossier Brandveiligheid

Brand in woningen in de Arnhemse wijk Presikhaaf (foto: Persbureau Heitink).
Dossier

brandveiligheid

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.