Ga naar hoofdinhoud

Diverse installatietechnieken voor zonnepanelen

Zonnepanelen vormen een krachtige en duurzame bron van energie. Deze slanke panelen, die zonne-energie omzetten in elektriciteit, zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook verrassend veelzijdig als het gaat om installatie. Ongeacht het type dak waarop ze moeten worden geplaatst, bieden zonnepanelen verschillende installatietechnieken die zich aanpassen aan de eigenschappen van het dak. In dit artikel zullen we de diverse installatietechnieken voor zonnepanelen toelichten en ontdekken hoe ze bijna op elk dak kunnen worden toegepast. Op zoek naar meer zonnepanelen informatie? Lees verder!

Installatie op schuine daken

Het is een veelgebruikte methode om zonnepanelen op schuine daken te plaatsen om zonne-energie te krijgen. Hierbij worden de panelen op een helling op het dak gezet. Belangrijk is dat de panelen in de juiste hoek staan en naar de goede richting wijzen, zodat ze genoeg zonlicht kunnen vangen gedurende de dag. Over het algemeen wordt echter een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden aanbevolen, omdat dit bereik de juiste balans biedt tussen het vangen van voldoende zonlicht gedurende het hele jaar en het minimaliseren van de schaduw. Om de panelen stevig op het dak te houden, worden speciale systemen gebruikt. Die zorgen ervoor dat de panelen niet losraken. Ook wordt gekeken naar dingen die schaduw kunnen maken op de panelen, zoals schoorstenen, uitstekende dakdelen of bomen. In combinatie met de beste omvormer zonnepanelen worden huizen effectief van stroom voorzien.

Installatie op plat dak

Bij installatie op platte daken worden zonnepanelen gemonteerd op frames die op het dak zijn geplaatst. Dit biedt flexibiliteit in de positionering en oriëntatie van de panelen. De hoek van de panelen kan worden aangepast om de zonnestraling te optimaliseren. Het is essentieel om rekening te houden met de stabiliteit en windbelasting bij deze installatiemethode.

Geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen zijn ontworpen om naadloos op te gaan in de architectuur van een gebouw. Ze kunnen worden geïntegreerd in de gevel, ramen, luifels of andere bouwelementen. Hoewel deze techniek er mooi uitziet, vereist het nauwkeurige planning en samenwerking tussen architecten en installateurs.

Tracking systemen

Tracking systemen zijn ontworpen om de stand van de zon gedurende de dag te volgen. Hierdoor kunnen de zonnepanelen zich optimaal richten naar de zon, wat de energieopbrengst kan verhogen. Er zijn twee hoofdtypen: enkelvoudige as (één bewegingsrichting) en dubbelvoudige as (twee bewegingsrichtingen) trackers. Deze systemen zijn effectief, maar vereisen regelmatig onderhoud.

Checklist voor voorbereiding

Voor een succesvolle installatie moet je je goed voorbereiden. Zorg ervoor dat jouw elektrisch systeem geschikt is om de extra energie op te nemen. Een aardlekautomaat moet worden geïnstalleerd om de zonnepaneelinstallatie te scheiden van de rest van het systeem. Daarnaast is het aanbevolen om een gekwalificeerde professional te raadplegen om de benodigde elektrische aanpassingen te beoordelen.

Zijn zonnepanelen geschikt voor alle daken?

Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen, maar voor de meeste daken is geen vergunning nodig om ze te plaatsen. Monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten vereisen wel een vergunning. Regionale Energiestrategieën (RES) bevorderen zonne-energie-installaties op daken, waarbij de voorkeur uitgaat naar geschikte bedrijfsdaken. Het aantal panelen dat op daken past, hangt af van de beschikbare ruimte en grootte. Sommige daken kunnen ongeschikte of te kleine stukken hebben waar geen panelen kunnen worden geplaatst. Het is dus belangrijk om erachter te komen of je dak geschikt is voor zonnepanelen en om te beoordelen hoeveel panelen er effectief kunnen worden geïnstalleerd op basis van beschikbare ruimte. Hiervoor kun je een dakscan doen. Succes!

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.