Ga naar hoofdinhoud

Sander Braam (PREFAB): ‘Prefabricage is ook procesoptimalisatie’

Sander Braam is als business development manager bij 54events verantwoordelijk voor PREFAB. Hij noemt zich een ‘verbindende netwerker’. Hij helpt de markt te ontwikkelen door kennisdeling te bevorderen en vraag en aanbod samen te brengen. De vakbeurs geeft hij vorm vanuit de inhoud. “Als je als mkb’er door prefab met hetzelfde team per jaar niet tien, maar twaalf woningen kunt realiseren, dan ben je al spekkoper.”

Prefab bouwen staat flink in de belangstelling. Wat zie jij gebeuren in de bouwsector?

“Laat ik vooropstellen dat traditioneel bouwen nooit gaat verdwijnen. Alleen zijn er wel flink wat optimalisatieslagen te maken, die ik gelukkig ook zie plaatsvinden. De prefab-markt is de afgelopen jaren flink toegenomen door alle uitdagingen waar de bouwsector zich voor gesteld ziet. Dat blijkt uit onderzoek. Prefab is daar een oplossing voor.”

Wat bedoel je met ‘optimalisatieslagen’?

“Als we het hebben over industrialisatie, dan wordt er al snel gekeken naar de grote fabrieken. Maar ook kleinere toeleveranciers, aannemers en timmerfabrieken kunnen hun proces optimaliseren. Door te digitaliseren, écht gebruik te maken van BIM, of in hun proces een robot of kanteltafel toe te passen. Er vinden niet alleen veel innovaties plaats op productniveau, maar ook op procesniveau. Daar gaan we op PREFAB veel aandacht aan besteden.”

Voor welke uitdagingen zie jij prefab als oplossing?

“Een van de grootste drivers voor prefab is de krapte op de arbeidsmarkt. We hebben gewoon te weinig mensen… of de woningbouwopgave is te groot voor het aantal vakmensen dat we hebben. En dat nog los van het feit dat de komende jaren veel mensen zullen afvloeien. Welk oplossing kun je hiervoor vinden? Dan kom je toch vrij snel uit bij een soort geconditioneerde omgeving waar iets in elkaar gezet en in zijn geheel naar een bouwplaats gebracht wordt. Dit komt dan in de plaats van het naar de bouwplaats brengen van al die individuele ‘oplossingen’ waar je veel meer handjes voor nodig hebt.

Daarnaast is prefabricage de ideale manier om demontabel en remontabel – en dus circulair – te bouwen. Ook onder de Wkb is het verstandig om prefab te gaan werken; het proces kan beoordeeld worden in plaats van dat alle unieke bouwwerken beoordeeld moeten worden. Door gestandaardiseerd te bouwen is er bovendien sprake van faalkostenreductie en doe je aan afvalbesparing. In plaats van containers vol isolatiemateriaal naar een bouwplaats te brengen, kan het isolatiemateriaal in de fabriek in het juiste formaat verwerkt worden. Dit zijn natuurlijk neveneffecten, maar die wel helpen om de ontwikkeling naar prefab bouwen aan te jagen.”

Welke ontwikkelingen zie je in de bouwketen plaatsvinden?

“De traditionele keten begint bij de ontwerper of architect en eindigt bij de beheerder of de eindgebruiker. Die keten is nu in beweging en je ziet iedereen daarin zijn positie claimen: toeleveranciers, ontwikkelende bouwers, architecten… Iedereen volgt de ontwikkeling en vraagt zich af: welke rol wil ik daarin de komende jaren spelen? Bedrijven kijken ook steeds meer welke waarde ze toe kunnen voegen in de keten. Kort geleden sprak ik bijvoorbeeld een installateur die aan het kijken is hoe hij ervoor kan zorgen dat hij prefabricage in z’n proces brengt, zodat ie niet langer – oneerbiedig gezegd – een ‘dozenschuiver’ is, maar waarde toevoegt aan een product en zo echt een ketenpartner wordt.”

Waar staat de Nederlandse prefab-markt volgens jou over een jaar of vijf?

“Wat het beleid van de regering de komende jaren ook gaat zijn, de woningbouwopgave is zo groot dat iedereen overtuigd is van de noodzaak om op een andere manier te gaan bouwen. We moeten ervoor zorgen dat we versnelling realiseren door huizen repeterend te bouwen, overigens zonder dat het allemaal eenheidsworst moet worden.”

“Wat ik de komende jaren ook zie toenemen is de integratie tussen de verschillende toepassingen; de afgelopen twee jaar zie ik bijvoorbeeld dat de installatiebranche flink aan het prefabriceren is geslagen. Installaties worden meegestort in een vloer, opgenomen in een wand, of worden stekerbaar of op een skid aangeleverd. Die ontwikkeling zal zich alleen maar doorzetten.”

Wat kunnen mensen op PREFAB verwachten?

“We richten ons op vier segmenten: slimme bouwmaterialen, bouwcomponenten waaronder skids, gevelmodules of complete badkamer, modulair en conceptueel bouwen, én digitalisering en industrialisatie. Voor elk segment zijn interessante exposanten, netwerk- en kennissessies. Zowel voor early adopters als voor partijen die pas net met prefab bezig zijn. Gelijktijdig met PREFAB vinden in de Brabanthallen nog drie andere gratis toegankelijke beurzen plaats: Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.”

“Als je kijkt naar PREFAB zijn er tal van verbanden te leggen met de drie andere beurzen. Bij Zero Emission | Ecomobiel staat bijvoorbeeld emissieloos bouwen op het programma, waarin prefabricage een duidelijke rol speelt. Wij zorgen ervoor dat de inhoud aan elkaar gekoppeld wordt. Er liggen voor alle stakeholders in de bouw- en vastgoedkolom veel kansen op het gebied van prefab. Ik hoop dat mijn inzet en ons platform partijen helpt om die kansen te verzilveren.”

Beurs

PREFAB vindt plaats van dinsdag 10 tot en met donderdag 12 oktober 2023 in de Brabanthallen in Den Bosch. Tickets zijn gratis voor professionals. Registreer je op www.prefabbeurs.nl.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.