Ga naar hoofdinhoud

Vaktrots

In zijn column pleit Vincent Ketting van EGM architecten voor meer waardering voor het architectenvak. Bovendien ziet hij voor zich dat de architect een ‘denktank’ wordt voor grote maatschappelijke uitdagingen.

Onwillekeurig moest ik bij Kettings woorden denken aan het gesprek dat ik voor de rubriek Koploper had met Carl-Peter Goossen van Bouwnext. Een bevlogen architect én bouwkundig ingenieur die hamert op integraal denken en die weinig op heeft met zogenaamde one issues. Het gaat volgens hem niet om houtbouw alleen, of natuurinclusief bouwen alleen, maar om het perspectief dat ontstaat als je een paar stappen achteruit zet en het geheel probeert te overzien – de ‘integraliteit’.

Morfologisch ontwerpen

Wat zijn dán de beste keuzes die leiden tot een zo duurzaam mogelijk gebouw, niet alleen in de bouwfase, maar ook in de gebruikersfase? De werkelijkheid blijkt vaak ingewikkeld in elkaar te zitten. Het mooie is dat Goossen geen eenmansdenktank is, maar voor het bereiken van dit perspectief een specifieke techniek toepast, die van het ‘morfologisch ontwerpen’. Deze methode kan zó in gebruik genomen worden door andere architecten. Goossen: “Zij zijn degenen die de integraliteit naar voren moeten halen. Zij moeten vérder kijken.”

Tornado

Terug naar de column van Vincent Ketting. Hij stelt dat Nederland als leverancier van een aantal vooraanstaande wereldberoemde architecten en gebouwen een architectuurinstituut verdient. De roep erom wordt luider. Zelf is EGM momenteel betrokken bij de realisatie van misschien wel een beroemd gebouw in wording, namelijk de transformatie van de Fenixloods II in Rotterdam tot het Landverhuizersmuseum. In dit museum bevindt zich een ware eyecatcher: de Tornado. Een enorme constructie van meer dan twee miljoen kilo staal met twee trappen die rond een liftkern en door het dak heen wervelen en naar een uitkijkplatform leiden.

Dit huzarenstukje, waarover je in Bouwwereld 5 de technische details kunt lezen, zal ongetwijfeld mensen binnen en buiten het vak inspireren. Extreem duurzaam of extreem buitenissig; alles begint bij visie, vakkennis, de bereidheid tot samenwerken én om over grenzen heen te werken. Vaktrots, en wie weet waardering van buitenaf, volgt.

Wouter de Vries / hoofdredacteur
w.devries@eisma.nl

Lees het magazine nu online.


Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.