Dat de bouw bestaat uit het leggen van uitdagende puzzels, blijkt maar weer eens in dit nummer. Architectenbureau Elephant ontwierp voor appartementengebouw Factory in Haarlem een markante erkergevel in een patroon van driehoekvormige gevelelementen die per verdieping steeds verder uitsteken. De gevel leverde uiteindelijk maar liefst 672 verschillende vloeraansluitingen en een dito aantal verschillende stelkozijnen op.
Een andere puzzel werd gelegd in het stationsgebied te Ede-Wageningen. Daar werd een stationskap gelegd die bestaat uit 23 gelijkzijdige driehoeken van 27 meter lang en 2 meter hoog. Elke driehoek is ingevuld met nog eens 36 driehoeken. Maar de puzzel bij dit project lag ‘m vooral in de tolerantie van bijna nul. En: hoe krijg je 888 zonnepanelen op en aan een Alkmaars flatgebouw, om zo te voorzien in de totale energiebehoefte? Hoe al deze uitdagingen zijn aangegaan en opgelost lees je in deze editie van Bouwwereld.
Een uitdaging van een geheel andere orde is het beschikken over voldoende kennis van de nieuwe eisen aan de weerstand tegen rookdoorgang. Sinds juli 2021 zijn de nieuwe Bouwbesluit-eisen van kracht. Na twee jaar stelt LBP|SIGHT vast dat er qua opleiding en ervaring nog een hele slag te maken is in bouwend Nederland. In dit nummer zet het advies- en ingenieursbureau de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Aandachtspunten zijn er ook bij het toepassen van binnenisolatie, stelt Kettlitz Gevel- en Dakadvies. Voor Bouwwereld beschrijft dit bureau de bouwfysische uitdagingen van binnenisolatie met betrekking tot het in de woning aanwezige vocht.
Ten slotte wil ik de rubriek Materiaalmeester uitlichten, waarvoor we Ruben Kamminga van het Groningse Harryvan Interieurbouw spraken. Dit bedrijf is bij diverse grote en eerder in Bouwwereld beschreven projecten betrokken geweest. Inspirerend om te lezen hoeveel vakmanschap en vernuft er in de strakke afwerking van het interieur van bijvoorbeeld Paleis Het Loo is gaan zitten.
Wouter de Vries / hoofdredacteur
w.devries@eisma.nl