Ga naar hoofdinhoud

AIR Offices Rotterdam supersnel opgetopt met ingenieuze bekisting

In het centrum van Rotterdam verrijst AIR Offices Rotterdam: een toekomstbestendig gebouw met plek voor kantoren en winkels. Het gebouw is een herontwikkeling van het uit 1950 stammende voormalige warenhuis V&D. Onderdeel van de transformatie is een optopping met twee bouwlagen; een constructieve uitdaging van formaat omdat de bestaande vloerconstructie onvoldoende draagkrachtig was om de nieuwbouw te dragen. Dankzij een ingenieuze oplossing van Hünnebeck en deskundige (de)montage door Stecon was het betonwerk twee weken eerder gereed dan gepland.

In de afgelopen 70 jaar werd het oorspronkelijke ontwerp van de gebroeders Kraaijvanger al verschillende keren verbouwd en voorzien van extra verdiepingen. Met de huidige transformatie van de bestaande bouwlagen wordt het gebouw opgetopt met twee nieuwe kantoorlagen. De transformatie werd gerealiseerd door Visser & Smit Bouw. Voor de twee nieuwe kantoorlagen schakelde het bedrijf Stecon in, dat samen met Hünnebeck een oplossing bedacht voor het optoppen op het gebouw dat in het oorspronkelijke ontwerp bestond uit twee verdiepingen, een kelder en een zwevend dak.

Nieuwe uitstraling

Het ontwerp voor de herontwikkeling is van WOMO Architects. De dichte geveldelen op de begane grond worden weer opengebroken zoals in het oorspronkelijk ontwerp. Het voorheen gesloten, naar binnen gerichte warenhuis krijgt daarmee een nieuwe luchtige look waaraan ook de nieuwe naam is ontleend: AIR Offices Rotterdam. Grote, omlijste ramen en hoogwaardige beglazing verbeteren bovendien de zichtbaarheid en het comfort. Het gebouw wordt BREEAM Excellent en WELL Gold gecertificeerd.

Olaf Wils was als sales manager Hünnebeck regio Noord-Nederland nauw betrokken bij dit Rotterdamse optoppingsproject. Met een HTS-opleiding Civiele Techniek in de pocket weet hij tot in detail waar het om gaat bij ingenieuze bekistingsoplossingen die het snel optoppen van bestaande gebouwen mogelijk maken.

Wat de klus in Rotterdam uitzonderlijk maakt, is dat de bestaande vloerconstructie niet voldoende draagkrachtig was om de nieuwbouw te ondersteunen. Stecon en Hünnebeck werden gevraagd hiervoor een oplossing te ontwikkelen. In nauw overleg en samenwerking met Visser & Smit Bouw werd een constructie bedacht die de nieuwbouw kon ondersteunen. Hünnebecks TOPEC-vloerbekistingsysteem, het GASS-ondersteuningssysteem en INFRAKIT vormden hierin de belangrijkste schakels. Bovendien lag het bouwtempo hoog om de overlast voor de binnenstad van Rotterdam tot een minimum te beperken.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor 7,95 per maand (excl. btw) sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.