Ga naar hoofdinhoud

Omdenken om sneller te kunnen verduurzamen

Op weg naar een energieneutrale en circulaire bouweconomie staat de bouwsector voor grote uitdagingen. Een daarvan is de duurzame bouw van nieuwe woningen en de renovatie van bestaande woningen. Dit vraagt van alle betrokken partijen om een andere manier van denken en doen. Al jaren is FAKRO koploper op het gebied van duurzame dakraamrenovatie. Met de speciaal ontwikkelde FAKRO Life Cycle Service biedt deze dakraamproducent woningcorporaties een projectmatige aanpak om dit proces te kunnen versnellen.

“De uitdagingen van duurzaam bouwen passen goed bij ons innovatieve karakter”, zegt Bart Peters, commercieel directeur van dakraamproducent FAKRO Nederland BV. “Het is voor ons altijd belangrijk geweest om oplossingen te ontwikkelen waarbij kwaliteit, gemak en service hand in hand gaan. Vervolgens wilden we ook op het gebied van circulariteit een meerwaarde kunnen bieden.” Naast tal van duurzame en ecovriendelijke (plat)dakramen biedt het bedrijf de Life Cycle Service. Een totaaloplossing voor een duurzame, projectmatige vervanging van dakramen. “We bieden hiermee een service waarmee we het hele proces van planning, demontage en recycling, montage, onderhoud en garanties overnemen. Hiervoor werken we intensief samen met een aantal ketenpartners.” Het bedrijf ontzorgt hiermee woningcorporaties omdat er één aanspreekpunt is voor het project en het de volledige verantwoordelijkheid voor de dakraamrenovatie op zich neemt.

fakro

Waardebehoud

In 2050 moet de totale gebouwde omgeving circulair zijn. Dit betekent onder meer dat bij de bouw en renovatie straks alle materialen herbruikbaar moeten zijn en er geen verspilling meer is. Dit is het vertrekpunt voor de Life Cycle Service. De service start met de opname van een project en de bijbehorende werkvoorbereiding, gevolgd door een gedetailleerde planning. FAKRO verzorgt vervolgens de demontage en afvoer van de oude dakramen waarna de nieuwe kunnen worden gemonteerd. De oude dakramen, ongeacht het merk, worden gerecycled zodat deze weer als grondstof of onderdeel kunnen dienen voor toekomstige projecten. Ter verantwoording en voor duurzaamheidsrapportages wordt hiervan een officieel recyclingdossier gemaakt. Op basis van een (verwachte) levensduur van 30 jaar stelt FAKRO een meerjarenonderhoudsplan op. De service biedt hiermee een beheermodel waarmee waardebehoud van woningen en kwaliteit van dakramen gedurende de totale levensduur gewaarborgd zijn.

De hele keten aan zet

Om de noodzakelijke verduurzaming tot stand te brengen is de hele keten aan zet, waarbij een grote rol is weggelegd voor woningcorporaties en hun toeleveranciers. Integrale ketensamenwerking maakt de noodzakelijke versnelling mogelijk. “We zijn op zoek naar woningcorporaties die anders durven denken als het om verduurzaming gaat. Die net als FAKRO geloven in de maatschappelijke kracht en de financiële waarde van circulair bouwen. Met hen gaan we graag een partnership aan om stap voor stap steeds meer dakramen te recyclen.” Het principe van de Life Cycle Service kan ook worden ingezet bij de bouw van nieuwe woningen. Zodat ook hier het meerjarenonderhoud en waardebehoud van de woningen kan worden gewaarborgd.

“We zijn op zoek naar woningcorporaties die anders durven denken als het om verduurzaming gaat.”

Fakro

Inzicht in circulariteit

Om producten te kunnen hergebruiken moet je weten welke materialen erin zitten en in hoeverre deze losmaakbaar zijn. Het materialenpaspoort biedt dit inzicht en is in steeds meer gevallen zelfs verplicht. De Levenscyclusanalyse (LCA) van een product, ook wel de ‘Wieg tot graf analyse’ genoemd, meet de totale milieubelasting van een product gedurende de hele levenscyclus. Van winning van benodigde grondstoffen, productie, transport en gebruik tot afvalverwerking. De LCA laat zien wat de ecologische voetafdruk van een product is. FAKRO vindt het belangrijk om inzicht te bieden in de circulariteit van haar producten en loopt daarom op de troepen vooruit. “Al onze producten hebben een materialenpaspoort, het vormt de basis voor circulariteit. Daarnaast zijn wij druk bezig om dit jaar ieder product te voorzien van een LCA.”

Het bedrijf blijft werken aan het (her)ontwerpen van producten zodat deze zo goed mogelijk recyclebaar zijn. En zoekt naar nieuwe mogelijkheden om de benodigde hoeveel grondstoffen per product te beperken gezien de toenemende grondstoffenschaarste. “Helaas hebben niet alle grondstoffen een eeuwige levensduur. Hout dat 30 of 40 jaar oud is kan niet altijd opnieuw worden gebruikt voor dakramen. Daarom hebben we FSC-bossen in eigen beheer. Aluminium, kunststof en glas daarentegen kunnen wel worden hergebruikt. Zo bestaan de profielen van onze kunststoframen al voor 63% uit gerecycled kunststof. Nadenken over hoe we slimmer met grondstoffen en materialen kunnen omgaan blijft een uitdaging waar we graag onze energie in steken. Op deze manier creëert FAKRO het mooiste licht van vandaag én morgen.”

“De profielen van onze kunststoframen bestaan al voor 63% uit gerecycled kunststof. Op deze manier creëert FAKRO het mooiste licht van vandaag én morgen.”

De Nationale Milieudatabase (NMD) verzamelt alle benodigde data om iedereen in de bouw inzicht te bieden in de milieuprestaties van producten. Op basis hiervan kunnen zij weloverwogen keuzes maken voor uiteenlopende bouw- en renovatieprojecten. FAKRO was de eerste dakraamproducent met een product in de NMD. Inmiddels staan er twee producten van hen in. Dit jaar wil het bedrijf alle producten in de NMD geregistreerd hebben en daarnaast het hele assortiment dakramen voorzien van een LCA. De materialenpaspoorten van FAKRO producten zijn al beschikbaar en kunnen bij het bedrijf zelf worden opgevraagd.

De rubriek Productcase is een samenwerking tussen een fabrikant en Bouwwereld.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.