Ga naar hoofdinhoud

Verplichting hybride warmtepomp van de baan

De nieuwe regering wil de voorgenomen rendementseis voor verwarmingsinstallaties terugdraaien. Dit betekent dat huishoudens die hun cv-ketel vervangen vanaf 2026 niet verplicht worden om minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen. Dit staat in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering in wording. Dit is vannacht bekend geworden.

Gisteren bereikte PVV, NSC, VVD en BBB een akkoord op hoofdlijnen van 25 pagina’s over een extraparlementair kabinet. De details hiervan worden later door de ministers uitgewerkt. De rechts-conservatieve partijen hebben er nooit een geheim van gemaakt sceptisch te zijn tegenover de rendementseis, wat eigenlijk een warmtepomp-verplichting inhoudt.

Wat houdt die rendementseis in?

Hugo de Jonge kondigde op de VSK van 2022 aan dat de hybride warmtepomp de minimale norm zou worden voor ketelvervanging. Huishoudens die dit binnen 7 jaar terug konden verdienen, zouden bij een toestelvervanging minimaal een hybride warmtepomp moeten aanschaffen. Monumenten, appartementen en woningen die bijvoorbeeld niet aan de geluidseisen konden voldoen, waren hiervan uitgezonderd. Dit voorjaar zouden de contouren van de eis door de demissionaire regering worden opgesteld. Dit waren hierbij de opties.

Hybride warmtepomp

Gedreven door de hoge gasprijzen van dat moment leidde ook dit voornemen tot meer interesse in warmtepompen. Het afgelopen jaar groeide de warmtepompmarkt nog met 40%. De aankondiging van de rendementseis was volgens De Jonge vooral bedoeld als ruggensteun voor de industrie, die hierdoor kon investeren in productielocaties. De installatiebranche zet stevig in op het opleiden van monteurs, het bieden van prestatiegaranties en verkorting van de installatietijd van de hybrides.

Nieuwe fabrieken

Grote toestelfabrikanten, zoals Remeha en Intergas, investeerden door de aangekondigde verplichting voor veel geld in nieuwe fabrieken en producten. Bij Remeha, met kop en schouders marktleider in hybride warmtepompen, werd vorig jaar een fabriek ingericht die maximaal 140.000 toestellen per jaar zou moeten kunnen leveren. Ministers Rob Jetten en Hugo de Jonge waren hierbij aanwezig. Bij de opening hiervan -het kabinet Rutte was zojuist gevallen- sprak Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra al de vrees uit de rendementseis het niet zou gaan redden. De installateursvoorman sprak in die context zelfs van ‘onbehoorlijk bestuur’.

Cv-ketel markt

Terpstra’s vrees wordt nu werkelijkheid. Dit is een nieuwe tik voor de warmtepomp-producerende bedrijven, die ondanks de groei van 2023 het afgelopen half jaar al te maken had met een stevige rem op de groei. Die terugval komt volgens fabrikanten vooral door de gasprijs, het uitblijven van de rendementseis en de problemen rondom netcongestie.

Afgelopen jaar werden in de bestaande bouw ongeveer 100.000 warmtepompen geplaatst, waarvan de helft hybride. Dit is ongeveer een kwart van de totale cv-ketelvervangingsmarkt. De cv-ketelmarkt is na een relatief matig jaar (2023) het eerste kwartaal juist weer bezig aan een opmars. Zet de lijn van het eerste kwartaal door, gaan er in 2024 weer meer dan 400.000 cv-ketels van de hand.

Monitoring

Het schrappen van de rendementseis betekent niet dat de doorbraak van de hybride warmtepomp van de baan is. Uit monitoringsonderzoeken blijkt dat de hybride voor veel woningen een besparing tot 75% op het aardgasverbruik voor verwarming kan bieden. Vooral bij woningen met een aardgasverbruik van boven de 1500 m3 is de investering dan ook binnen de 7 jaar terug te verdienen.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.