Ga naar hoofdinhoud

Net verschenen: Bouwwereld #04

De nieuwe Bouwwereld is uit! Het papieren magazine valt deze week op de mat, maar het digitale magazine kun je nu al lezen. In het magazine vind je projecten, bouwschades, interviews, columns, kennisartikelen en meer. Hieronder een greep uit de inhoud.

Project: Foutloze montage gevel door grondige voorbereiding

Het kantoorgebouw aan de Prinses Irenestraat 59 in Amsterdam is na de transformatie onherkenbaar geworden. Grote, grauwe grindbetonelementen en kleine gevelopeningen hebben plaatsgemaakt voor een grid van witte, slanke terrazzo betonelementen met daartussen veel glas. De beperkte bouwtijd was reden voor hoofdaannemer Wessels Zeist om de gevel volledig op papier uit te werken, voordat er ook maar één handeling werd verricht op de bouwplaats. Grootste uitdaging was de montagevolgorde en het wind- en waterdicht maken van het kruispunt van de betonnen liggers, kolommen en aluminium vliesgevelelementen.

Koploper: Martin Nijland van Paris Proof Real Estate Finance

Martijn Nijland is gepokt en gemazeld in de vastgoedfinanciering. Hij ziet dat bancaire en non-bancaire vastgoedfinanciers steeds vaker meer zekerheid willen over het duurzame karakter van gebouwen. Bovendien is hij van mening dat gebouweigenaren, ontwikkelaars en investeerders beter op duurzaamheid moeten inspelen. Om dat concreet te maken riep hij als zelfstandig ondernemer Paris Proof Real Estate Finance (PPREF) in het leven. “Duurzaamheid is onomkeerbaar en hoe beter je je daarop voorbereidt, hoe beter je je financieringsvragen kunt invullen.”

Project: Cluster Zuid getransformeerd tot Herta Mohrgebouw

Verbinding tussen de gebruikers en een goed binnenklimaat waren de speerpunten van de grondige renovatie van een universiteitsgebouw in Leiden uit begin jaren 80. Een nieuw atrium en een extra verdieping vroegen constructieve aanpassingen in de kelder en funderingen. Om installaties in te passen zijn nieuwe vloeren aangestort. Zoveel mogelijk is behouden, maar gedeeltelijke sloop was onvermijdelijk om het gebouw weer klaar te maken voor de toekomst.

Bouwschade: Dakopbouw veroorzaakt lekkage

Een woning in het Westen van het land wordt voorzien van een dakopbouw. Na plaatsing van de dakopbouw ontstaat een lekkage in het plafond van het centrale trappenhuis. Dit gebeurt bij vrijwel elke forse regenbui in combinatie met wind. Peter Borgers van het Bureau voor Bouwpathologie licht deze casus toe.

Hoe de vleermuis een schaduw werpt op de isolatiemarkt

De na-isolatiebranche zit in de knel nu de rechter heeft bepaald dat de spouw gegarandeerd ‘natuurvrij’ moet zijn, voordat het bedrijf de isolatie kan inspuiten. Die uitspraak zette bedrijfsvoering én businessmodellen van isolatiebedrijven op zijn kop. Maar er zijn lichtpuntjes. In dit artikel lees je alles over de vleermuizenproblematiek.

Project: Sporthal Waddinxveen met demontabel gevelsysteem

De Gouwehal, de nieuwe sporthal in Waddinxveen, is op allerlei fronten een circulair bouwproject. Delen van de hoofddraagconstructie bestaan uit donorstaal, de constructie is volledig demontabel en als klap op de vuurpijl is voor het eerst in Nederland het modulaire en losmaakbare gevelsysteem Ciskin toegepast met herbruikbare materialen.

Duurzame innovaties en brandveiligheid, een gelukkig stel?

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan momenteel hard: we rijden in elektrische auto’s, leggen zonnepanelen op het dak en bouwen steeds vaker in hout. Dit verandert niet alleen de wijze waarop we bouwen, maar brengt ook een nieuwe risico’s op brand met zich mee. Dit vraagt om nieuwe oplossingen, stelt Bram Kersten van LBP|SIGHT.

De Crux: Vrouwelijke gevel van 3D-gefreesd prefab metselwerk

In het hart van het Museumkwartier in Amsterdam ligt de chique P.C. Hooftstraat. Daar staat een ‘stoere dame’ op hoge hakken. Voor het ontwerp van de gevel liet DOK architecten zich inspireren door het sculpturale metselwerk van de Amsterdamse kunstenaar Hildo Krop. Steenfabriek Vogelensangh maakte een speciale baksteen voor de gevel. Meesters In verwerkte die tot 3D-gefreesde prefab gevelelementen.

Supergaaf: Het Keilepand in Rotterdam

Wat maakt een gebouw bijzonder? De bouwprofessional aan het woord over zijn of haar favoriete gebouw. Deze keer: Pelle Poiesz  van HP architecten over het Keilepand in Rotterdam. ‘Hier ontstaat synergie tussen de bouwers, de makers en de bedenkers. Dat is een groot goed.’

De Crux: Schil met isolatie-waarde van Rc 4.7 voor jarenvijftigflats

Woningcorporatie Haag Wonen liet, in samenwerking met ERA Contour en naar ontwerp van KAW architecten, 78 woningen aan de Haagse Coevordenstraat aan de buitenkant inpakken. Het resultaat: woningen met een isolatiewaarde van Rc 4.7, net zo goed als bij nieuwbouw. Aan de buitenkant zien de flats er, met het metselwerk in blokverband, weer even fris uit als op de dag van de oplevering ruim vijftig jaar geleden.

In transitie: Dura Vermeer

Manager Duurzaamheid Ruben Raadschelders streeft ernaar de uitstoot van Dura Vermeer tot nul te reduceren. Daarvoor kijkt hij kritisch naar duurzaamheid en benadrukt hij het belang van eenvoud: iets zo duurzaam mogelijk doen op de gemakkelijkste manier. Zo past Dura Vermeer als primeur in de Benelux constructiestaal toe dat in de smeltovens geproduceerd wordt met waterstof, in plaats van met kolen.

Wie is aansprakelijk bij toepassing biobased of hergebruikte materialen?

Duurzaam bouwen valt uiteen in twee categorieën. Bouwen met biobased materialen, en dan met name de materialen die nieuw zijn en waarmee nog niet of nauwelijks is gebouwd, en bouwen met hergebruikte materialen, waar weer andere aspecten aan zitten. Ze hebben overeenkomsten qua risico’s, maar ook verschillen, zo legt Van Iersel Luchtman Advocaten uit.

Column: Privatisering bedreigt de bouwveiligheid: politiek, grijp in!

Het bevoegd gezag bepaalt niet langer of een publiek gebouw veilig is, maar een privaat constructiebureau. En wat als dat bureau de benodigde kennis niet heeft? Dit kan en mag niet waar zijn. Wanneer grijpt de politiek in en slaat het deze privatisering van tafel?” Lees de column van Nico Scholten.

Mijn Eerste: Cabins in the Wood

Het eerste gebouw, een bijzondere opdracht of een speciale techniek, deze rubriek belicht projecten en ambities van bevlogen architecten. Deze keer: Mulderendevries architecten over Cabins in the Wood. ‘We hebben niet alleen de woningen ontworpen, maar ook een klein ecosysteem.’

Materiaalmeester: Slotboom Steenhouwerij

In Utrecht is de restauratie van de Domtoren bijna voltooid. Verantwoordelijk voor de reparatie en reconstructie van de natuurstenen geveldelen is Slotboom Steenhouwerij. Het Winterswijkse bedrijf is een meester in natuursteen. Er zijn veel kundige steenhouwers in dienst die dit megaproject tot een geweldig einde kunnen brengen. Een interview met Bart Woudenberg, de projectleider van de Domtoren namens Slotboom.

Column: Bezint eer gij begint

“Pas op!” waarschuwt Vincent Ketting in zijn column. “Er schuilt een gevaar in verduurzaming. Sommige gebouwen worden rücksichtslos verduurzaamd, zonder aandacht te schenken aan de historische waarde ervan. De karakteristieke eigenschappen worden soms aangetast door lompe detaillering of moderne en vergankelijke ontwerpoplossingen.”

De Kraamkamer: De enorme potentie van zonnekroon

Ontwerper Simone van Es ontdekte zonnekroon als nieuw landbouwgewas. De in Nederland onbekende plant wordt al verbouwd bij een klein aantal boeren vanwege de vele bijzondere eigenschappen die andere vezelgewassen niet hebben. De bloemrijke plant is een sterk, meerjarig gewas dat hoog scoort op het gebied van bodemverbetering en biodiversiteit. Van Es deed met een team mee aan de Blue City Circular Challenge; samen ontwikkelden ze uit zonnekroon een aantal nieuwe biobased bouwmaterialen en een product.

Akoestische bouwfout: Als alles fout gaat bij verend opgelegde dekvloer

Bij de uitvoering van een verend opgelegde dekvloer kan veel misgaan, maar het komt zelden voor dat echt álles fout gaat. Bij dit project was dat het geval. Een hoge contactgeluidisolatie is overeengekomen met de bewoners, metingen zijn uitgevoerd voor oplevering. De slechte resultaten hingen samen met zeven zaken, zo licht Wim Beentjes van LBP|SIGHT toe.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.