Ga naar hoofdinhoud

Net verschenen: de Bouwspecial Duurzame Installaties

De Bouwspecial Duurzame Installaties is uit! Deze speciale uitgave is meegestuurd met de nieuwste edities van Bouwwereld, Aannemer en Installatie. Lees de special nu digitaal op onze website.

Scroll naar beneden voor de volledige inhoudsopgave 👇

Voorwoord

Een rode draad in deze Bouwspecial Duurzame Installaties is het terugbrengen van de belasting van het elektriciteitsnetwerk en het waterleidingnetwerk. Op beide netwerken is sprake van (dreigende) overbelasting, met potentieel grote gevolgen voor burgers en bedrijven. Hoog tijd dus voor slimme technische oplossingen.

Door het dreigende drinkwatertekort kunnen woningen en woonwijken in de nabije toekomst mogelijk geen aansluiting meer op het reguliere waterleidingnetwerk krijgen. Drop2Drink Water Solutions biedt een innovatieve aanpak door regenwater om te zetten in microbiologisch veilig drinkwater. Met deze technologie kunnen woningen indien gewenst helemaal zelfvoorzienend gemaakt worden, wat een vermindering betekent van de druk op het reguliere waterleidingnetwerk.

Ondertussen loopt er een discussie over wat nu de duurzaamste oplossing is: warmtenetten of individuele warmtepompen? De keuze hangt af van vele factoren, waaronder flexibiliteit van de elektriciteitsvraag, kosten, ruimtebeslag en netcongestie. Het gebruik van warmtepompen met seizoensopslag en slimme schakelsystemen kan een rol spelen in het verminderen van de belasting op het elektriciteitsnet.

Daarnaast blijkt uit deze Bouwspecial Duurzame Installaties dat ventilatiewarmtepompen aan populariteit winnen en dat balansventilatie de ‘rode loper’ is naar de warmtepomp.

Wouter de Vries (hoofdredacteur)

Scroll naar beneden voor de volledige inhoudsopgave 👇

INHOUD

Energie uit de ventilatielucht

Ventilatielucht/water-warmtepompen zijn na een periode van kwakkelen nu nadrukkelijk met een opmars bezig. Door een lagere energievraag van goed geïsoleerde woningen én een groter vermogen van de nieuwste ventilatielucht/water-warmtepompen, wordt het toepassingsgebied van de duurzame techniek steeds groter. Groot voordeel is dat een geluidsproducerende buitenunit niet nodig is.

Van schoolbanken naar duurzame woonruimtes

Waar ooit jonge talenten werden geschoold in de fijne kneepjes van techniek en wetenschap, bruist het nu van nieuw leven. In Groningen is een voormalig HTS-gebouw getransformeerd tot een modern wooncomplex. De appartementen bieden niet alleen een historisch karakter, maar ook modern comfort. Zo wordt er verwarmd en gekoeld met zowel bodemwarmtepompen als met split units. “Deze combinatie binnen één gebouw is uniek en maakt dit een bijzondere installatie”, vertelt Roelof Vallinga van leverancier Nefit Bosch.

‘Rode loper naar de warmtepomp’

Balansventilatie in bestaande hoogbouw was jarenlang praktisch lastig en nog niet breed gedragen. Nu de verduurzamingstrein loopt en de technische oplossingen hierop worden afgestemd, koerst gebalanceerde toe- en afvoer van lucht op een groter aandeel in bestaande bouw.

Ventilatie op het juiste spoor dankzij WTW-unit

In Twello is naast het treinspoor een nieuwbouwcomplex verrezen. De noodzaak om te kunnen spuien stelde het bouwteam voor een ventilatievraagstuk, doordat de ramen aan de kant van het spoor niet openen. Van Niel Installatietechniek adviseerde balansventilatie met WTW van Orcon. De Atlantic Alfea lucht-waterwarmtepomp voorziet in de warmtevraag.

Warmtenet versus warmtepomp: wat is de duurzaamste oplossing?

Is het duurzaam om elke woning te voorzien van zijn eigen lucht/water-warmtepomp? Of zijn warmtenetten duurzamer? En zo ja, welke watertemperatuur zou dat warmtenet dan moeten leveren? Vraag is ook of de duurzaamste oplossing technisch en economisch haalbaar is. En minstens zo belangrijk: wat betekent dat voor de netcongestie? Want dat lijkt momenteel wel het grootste probleem.

Alles-in-een op het platte dak

Eén systeem om water langer vast te houden, planten te laten groeien én zonne-energie op te wekken op het platte dak. Het nieuwe bedrijf Paviljoen III, ontsproten uit de koker van de Amsterdamse ondernemer en installateur Wouter Voskuijl, brengt deze combi nu op de markt. “Een lichtgewicht, modulair groen-blauw-geel dak, voor de massa.”

Drinkwater uit regenwater: het antwoord van Drop2Drink op dreigend tekort

De laatste maanden verschijnen er bij monde van drinkwaterbedrijven alarmerende berichten dat woningen en woonwijken in de nabije toekomst geen aansluiting meer op het reguliere waterleidingnetwerk kunnen krijgen wegens een dreigend drinkwatertekort. We moeten slimmer omgaan met ons drinkwater. Met de Drop2Drink unit kan regenwater volledig benut worden als drinkwater. Bovendien maakt de unit grijswatercircuits overbodig. Jeroen Renders, International Sales Manager bij D2D Water Solutions, geeft tekst en uitleg.

Hybride past zelfs in recreatiebungalow

Voor Landal Beach Resort Ooghduyne is energiebesparing een belangrijk thema. Een grote stap daarin is gezet door de installatie van hybride warmtepompen. Dat was mogelijk doordat het binnendeel van de Xtend van Intergas maar 16 centimeter breed is.

Opknapbeurt verhoogt comfort in kerk

Monumentale kerken op aangenamere temperatuur krijgen kost bakken met energie. 300 m3 gas om van 10 naar 18 graden te stoken? Opwarmtijd van dagen? Het komt voor. Zo’n bouwwerk verduurzamen is een flinke klus, die echt niet hoeft te zitten in het plaatsen van warmtepompen. In de Janskerk in Utrecht werd de dichtgeslibde vloerverwarming gezuiverd, een nieuwe verdeling gerealiseerd en de installatie waterzijdig ingeregeld.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.