Ga naar hoofdinhoud

Duurzame villa ontwerpen: Groene innovaties van architecten

Wonen in een heuse villa die ook nog eens duurzaam is? In dit artikel laten we zien dat deze combinatie wel degelijk mogelijk is. De architecten in dit artikel maken gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen, waarbij in de ontwerpfase veel aandacht wordt besteed aan het indelen van de woning op een energie-efficiënte manier.

Wat is een duurzame villa?

Laten we eerst eens kijken naar de term duurzame villa, want deze is namelijk tweeledig. Aan de ene kant een villa waar decennialang van kan worden genoten, door robuuste materialen te gebruiken die lang meegaan. Maar aan de andere kant materialen die een minimale impact hebben op het milieu nadat hun levensduur is bereikt. In de wetenschap dat wanneer de villa uiteindelijk zal worden gesloopt, de impact op de aarde minimaal is.

Dit is precies de reden dat deze villa architect heeft gekozen voor hernieuwbare materialen, voor het ontwerpen van moderne villa’s met een natuurlijke schoonheid. Niet alleen aan de buitenzijde is te zien dat er aandacht is besteed aan duurzaamheid. Dit geldt namelijk ook voor de indeling van de woning, de diverse interieurelementen en door het inzetten van innovatieve technologieën. Mooie voorbeelden van energie-efficiënte villa’s zijn te zien bij deze architect in Utrecht, een bedrijf dat streeft naar een leefbare wereld in alle opzichten.

Vernieuwende biobased bouwmaterialen

Voor het ontwerpen van een villa vanuit een duurzaamheidsoogpunt, vormen biobased bouwmaterialen de kern. Voorbeelden van dit soort duurzame materialen zijn hout (uiteraard afkomstig uit duurzaam bosbeheer), maar ook bamboe, hennep en bepaalde soorten bio-plastic. Dit laatste product wordt onder meer gemaakt van maïs of suikerbieten. Bij een echt duurzaam bouwproject wordt zowel gelet op de impact op het milieu bij het vervaardigen van de bouwmaterialen, als bij het afbreken ervan.

Innovatieve ideeën

Innovatieve ideeën en duurzaamheid gaan hand in hand samen en dit is ook het geval bij het ontwerpen van moderne villa’s. Een goed voorbeeld is het achterwege laten van de afbouw van de woning. Een duurzame keuze met een moderne en minimalistische uitstraling, doordat de gebruikte materialen zowel van buiten als binnen zichtbaar zijn.

Ook kleine details maken het verschil. Zoals regenwater dat via het glazen dak naar de vijver wordt geleid. Of door het gebruiken van gemodificeerd verduurzaamd hout. Waardoor het hout zelf beter bestand is tegen de weersomstandigheden, zonder dat er giftige stoffen aan te pas zijn gekomen.

Kosten van een duurzame villa

Als dit artikel je heeft geïnspireerd, dan ben je vast benieuwd geworden naar de kosten van een duurzame villa. Deze zijn echter geheel afhankelijk van jouw wensen. Het is onmogelijk om een algemene prijs te noemen, aangezien er een groot scala aan mogelijkheden is.

Het is ook belangrijk om bij de kosten voor het bouwen, rekening te houden met toekomstige besparingen. Want hoewel milieuvriendelijke materialen vaak duurder zijn in aanschaf, bespaar je met een duurzame vila wel veel op de maandelijkse kosten. Ook doen er zich veel minder snel problemen voor. Het snel uit de grond stampen van nieuwbouwwoningen gaat namelijk nogal eens gepaard met gebreken.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.