In veel gevallen is het dak eigenlijk de beste plek voor het buitendeel van een warmtepomp. Breman Installatiefabriek maakt dat nu een stuk simpeler door daarvoor een standaard oplossing te ontwikkelen, geschikt voor vrijwel elk dak en elke warmtepomp. Dat scheelt veel installatiewerk en leidinglengte.
Bewoners zitten over het algemeen niet te wachten op plaatsing van een buitendeel van een warmtepomp in hun voor- of achtertuin. Ze vinden het een lelijk ding en zonde van de ruimte. Soms zetten ze er zelfs een scherm voor om hem aan het oog te onttrekken. Ook de geluidproductie is een hot item. Ondertussen moeten installateurs lange leidingen trekken naar het binnendeel van de warmtepomp, die veelal op zolder staat.
Met een plaatsing van het buitendeel op het dak, zijn al die problemen eigenlijk in één keer opgelost. “Dat maakt het ook veel gemakkelijker om bij een renovatie in een voortraject mensen enthousiast te krijgen, wat vooral voor corporaties van groot belang is”, zegt Matthijs Westerhof, hoofd Verkoop & Marketing bij Breman.
![warmtepomp](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2024/07/Martijn-en-Matthijs-960x666.jpg)
Geschikt voor vrijwel elke warmtepomp
“Als Breman Installatiefabriek hebben we veel ervaring met plaatsing van buitendelen op het dak”, zegt productontwikkelaar Martijn Rook. “Maar dat zijn altijd maatwerkoplossingen. Daarbij moet je in een vroeg stadium onder meer je dakhelling en merk warmtepomp doorgeven, zodat wij op tijd kunnen produceren.”
Dat moest beter en gemakkelijker kunnen, vond Breman Installatiefabriek . Het resulteerde in de introductie van de Makera: een geprefabriceerde gestandaardiseerde opstelplaats op het dak. Met vier verschillende maten is de Makera geschikt voor het grootste deel van de gerenommeerde merken en types warmtepompen. Dat is inclusief de grotere buitendelen die worden toegepast bij de overstap naar het milieuvriendelijker koudemiddel propaan.
Verstelbare dakhelling
Breman heeft de Makera zo ontworpen dat die verstelbaar is voor dakhellingen van 25 tot 60 graden. Dat is het overgrote deel van alle hellende daken in Nederland. De Makera wordt geplaatst op een plaat underlayment die tussen de panlatten op het dakbeschot wordt gemonteerd. In de bodemplaat is een verholen goot opgenomen waarmee de aansluiting op het pannendak wordt gemaakt.
Bij de Makera kan Breman optioneel ook een inspectieluik leveren, dat in het dakvlak wordt ingebouwd. Martijn: “Het inspectieluik komt achter de Makera. De toegang tot het buitendeel zit ook aan de achterkant van de Makera. Daarmee is dat dus grotendeels aan het oog onttrokken Via dit inspectieluik kun je het buitendeel inspecteren, waarbij de monteur niet verder dan tot zijn middel naar buiten komt. Dat betekent dat je zonder valbeveiliging mag werken”, vertelt Martijn. “Een buitenunit op deze hoogte heeft geen last van blad en andere vervuiling, wat je bij plaatsing op maaiveld wel hebt”, vult Matthijs aan. “Er wordt vaak over onderhoud gesproken alsof het een cv-ketel is. Dat is niet zo. Het is geen jaarlijkse onderhoud, maar een inspectie, meestal eens in de anderhalf jaar. Airco’s worden ook vaak hoog aan de gevel gemonteerd en dan maakt niemand zich druk over onderhoud. Die werkt altijd. Bij de warmtepomp is dat net zo. Maar mocht er iets defect zijn, zoals een printplaat of een ventilator, dan is dat via het inspectieluik te vervangen.”
![warmtepomp](https://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2024/07/Makera-2-960x960.jpg)
Flexibiliteit
Breman kan de Makera los leveren als afzonderlijk product, maar kan op verzoek ook vooraf het buitendeel er in plaatsen en eventueel de leidingen al monteren. “Dan kun je alles in één hijs op zijn plek zetten. De installateur hoeft daar dan eigenlijk niet eens bij aanwezig te zijn.” Het is op verzoek ook mogelijk om eerst alleen de onderplaat te monteren en pas later verder te gaan met het installatiewerk. “Dat kan voor corporaties handig zijn. Dan kunnen ze de onderplaat alvast monteren buiten het vleermuizenseizoen of vogelbroedseizoen. Er is heel veel mogelijk. Wij zijn heel flexibel. Dat is ook de kracht van onze fabriek.”
Breman heeft de Makera ook gelijk multifunctioneel gemaakt. “De uitblaas van de mv of WTW kan er ook gelijk in opgenomen worden.. Dat scheelt installatiewerk en het maken van extra dakdoorbrekingen.”
Besparing op installatiewerk
Prijstechnisch is de Makera ook interessant. Uiteraard hangt er een prijskaartje aan een dergelijke constructie, maar dat is niet extreem en er staan behoorlijke besparingen tegenover. “Er zijn geen lange leidingen nodig vanaf de tuin naar de zolder. Soms staat het buitendeel zelfs achter in de tuin en zijn er ook nog graafwerkzaamheden nodig en extra dure grondleidingen. Met kans op schade door latere werkzaamheden in de tuin. Plaatsing op het dak op deze manier scheelt installatietijd en die winst is nog groter als je de Makera dus ook benut voor de ontluchting van de riolering en de uitblaas van de ventilatie.”
De Makera is grotendeels samengesteld uit circulaire en herbruikbare materialen. Zo werkt Breman bijvoorbeeld met de loodvervanger Leadax. “We willen meer aan de aarde teruggeven dan we er uit nemen. Dat is voor Breman een fundamentele kernwaarde. De naam Makera is ook een vertaling van het woord ‘aarde’ in de zin van wereldbol.’
Is er al wat meer bekend over levertijden, montagehandleiding, prijzen?