Ga naar hoofdinhoud

Gespot op de Batimat: Faktus wil het cashflowprobleem van mkb-aannemers oplossen

Vandaag is in Parijs Le Mondial du Bâtiment van van start gegaan, de grootste bouwbeurs van Frankrijk. Op de Batimat, een van de deelvakbeurzen, is op het startup-plein Faktus te vinden van oprichters Alexandre Pochon en Reda Kabbaj. Zij financieren projecten van mkb-aannemers, omdat deze groep bij reguliere banken niet terechtkunnen en voor hen vaak een cashflowprobleem dreigt.

Schaamte

“In Frankrijk heeft 54% procent van de mkb-aannemers eens een project moeten stoppen vanwege cashflowproblemen,” begint Alexandre Pochon. “Niemand zal het toegeven, omdat het met veel schaamte gepaard gaat. Maar het is wel de realiteit van de markt.”

Voorfinanciering problematisch

Als je een project start, dan moet je ruwweg 20 to 30 procent aan bouwkosten voorfinancieren, legt Pochon uit. “Je bestelt materialen die je vaak vooraf moet betalen, en aan het eind van de maand keer je de salarissen uit. De aannemer zelf krijgt pas 30, 60 en soms 80 dagen later betaald. Leverancierskredieten zijn vaak niet afdoende. Het risico op een cashflowprobleem is dan levensgroot.”

Ervaringsdeskundige

Pochon spreekt als ervaringsdeskundige. Hij kocht een klein mkb-bouwbedrijf dat hij twee jaar lang doorontwikkelde. Tijdens die twee jaar werd het cashflowprobleem groter en groter. Soms was hij zelfs niet in staat om de materialen te betalen. “Ik heb toen elke bank en elk financieel instituut benaderd, maar geen wilde mij financieren. Want ik maakte deel uit van de bouwsector, en ik had een mkb-bedrijf met een omzet van 2 à 2,5 miljoen euro. Daarmee zat ik precies in de ‘sweet spot’ van bedrijven waar banken geen zaken mee willen doen. Ik heb vervolgens verschillende ondernemers gesproken. Het gevoel leeft bij hen dat er van ze verwacht wordt dat ze én aannemer zijn én tegelijk hun eigen bank. Dat gaat gewoon niet.”

Altijd ‘cash-positief’

Met Faktus willen Pochon en zijn kompaan Reda Kabbaj ervoor zorgen dat mkb-aannemers altijd ‘cash-positief’ zijn. “Gewoonlijk heb je een cashflowcurve die na de start van een project omlaag gaat, tot ie na vijf à zes maanden onder de nullijn duikt. Wanneer Faktus je project financiert, zul je altijd ‘verdienen wat je maakt’. Jij doet het bouwen, wij zorgen voor de financiering. We mogen niet het woord ‘bank’ gebruiken, maar we zijn dat in zekere zin wel.”

Financiering door Faktus

Hoe de financiering precies gaat? Als je als mkb-aannemer een nieuw project omhanden hebt, kun je bij Faktus een account openen. “Wij kunnen je een betaling vooraf geven van 10% van het gehele project. Zo kun je als aannemer de aanschaf van de materialen financieren. Aan het eind van de maand upload je je factuur waarvan wij na validatie 90% uitkeren. Betaalt de opdrachtgever, dan keren wij de overige 10% uit. In Frankrijk wordt een retentie van 5% op het factuurbedrag gehanteerd. Wij zorgen ervoor dat je meteen 100% uitbetaald krijgt.”

Doelen voor de toekomst

Op dit moment is Faktus een jaar lang live en heeft het zo’n honderd mkb-bouwbedrijven als klant. Het doel voor volgend jaar is om voor 250 miljoen euro te financieren. Momenteel opereren ze alleen in Frankrijk. Het voornemen is om deze dienst in de toekomst ook over de grens aan te bieden.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.