De nieuwe Bouwwereld is uit! Het papieren magazine valt deze week op de mat, maar het digitale magazine kun je nu al lezen. In het magazine vind je projecten, bouwschades, interviews, columns, kennisartikelen en meer. Hieronder een greep uit de inhoud.
In Transitie: Xella
Bij Xella, ontwikkelaar van bouw- en isolatiemateriaal, staan duurzaamheid en circulariteit centraal. Marketing manager Han den Hartog en commercieel directeur Jeroen van Heerwaarden spelen een sleutelrol bij het realiseren van deze doelstellingen. Beiden benadrukken dat duurzame innovatie niet alleen binnen Xella plaatsvindt, maar in samenwerking met partners in de bouwsector.
Project: Diamant aan het Leidseplein
The Diamond is een nieuw hotel en horecagelegenheid op de locatie van het oude Heineken Hoek aan het Leidseplein in Amsterdam. Het gebouw heeft twee gevels: een bouwkundige gevel en een esthetische glasgevel. Die tweede gevel bootst het gefacetteerde oppervlak van een diamant na. Octatube was verantwoordelijk voor het uitwerken, produceren en monteren van de glasgevel. Vooral bij het realiseren van de glasknooppunten werd de kennis en expertise van het bedrijf flink op de proef gesteld.
Verend opgelegde dekvloeren: zo moet het níet
Verend opgelegde dekvloeren kunnen goed samengaan met een juiste geluidsisolatie, mits correct uitgevoerd. Dit artikel bespreekt twee praktijkvoorbeelden waarin de aansluiting van deze dekvloeren op bouwkundige constructies misging, wat leidde tot geluidsoverlast. De juiste ontwerpkeuzes en uitvoeringsdetails zijn namelijk bepalend voor het succes.
Koploper: Paddy Sieuwerts en Ronald Schleurholts (cepezed)
Architectenbureau cepezed bestaat 50 jaar. Het werd in 1974 opgericht door drie studenten aan de TU Delft en groeide uit tot een firma met bijna 100 medewerkers. Het bureau onderscheidde zich de afgelopen halve eeuw door als het even kon te kiezen voor het bouwdoosprincipe en deze kit-of-parts-methode gaandeweg te verbeteren. Een gesprek met Ronald Schleurholts en Paddy Sieuwerts.
Bouwschade: Opmerkelijke scheuren in gevelmetselwerk
Bij onderhoudsinspecties aan een aantal blokken rijtjeswoningen worden door een verhuurder opmerkelijke horizontale scheuren in het gevelmetselwerk vastgesteld. Technoconsult wordt ingeschakeld voor nader onderzoek en advies.
De Crux: Tafelconstructie dwars door bestaande bouw heen
Appartementencomplex OKU House in Amsterdam heeft twee opvallende vleugels. Ze worden namelijk gedragen door twee enorme stalen tafelconstructies. De westvleugel rust op drie rijen W-kolommen, terwijl de oostvleugel op rechte kolommen staat. Dat komt doordat de kolommen van de oostvleugel door een bestaand kantoorgebouw heen lopen. De grootste uitdaging hierbij was de positionering van de nieuwe funderingspalen onder de kelder van de bestaande bouw.
Project: Studentencomplex in prefab beton
Op de plek waar het eerste gebouw op de campus van de TU Eindhoven stond, zijn afgelopen zomer twee nieuwe woontorens opgeleverd. De vijftig meter hoge studentenflats zijn ontworpen door VenhoevenCS en gebouwd door Heijmans Woningbouw in opdracht van Woonbedrijf/Vestide. Zowel de constructie als de gevels zijn gebouwd in prefab beton.
Materiaalmeester: Zilverschoon te Randwijk
Aan de Nederrijn bij het Gelderse dorp Heteren ligt steenbakkerij Zilverschoon Randwijk. Hier worden op ambachtelijke wijze bakstenen gemaakt, vooral bedoeld voor restauraties. Met dezelfde esthetische, fysieke en mechanische eigenschappen als de oorspronkelijke stenen in het gebouw waar ze voor worden gemaakt. Een uniek specialisme waar Derck Zilverschoon met passie al zijn kennis en vakmanschap in steekt.
Akoestische Bouwfout: Geluidlekken op de zolders van kwadrantwoningen
De kwadrantwoning is een woningtype dat bestaat uit een blok van vier woningen onder een kap. Elke woning in dit blok grenst dus aan twee andere woningen in datzelfde blok. Des te belangrijk is het om de geluidsisolatie tussen de woningen op orde te hebben. Dat gaat niet altijd goed.
De Crux: Damwandplanken als gevelbekleding voor Houtrak
Houtrak in Amsterdam is een kleinschalig appartementencomplex van 36 woningen. Het staat op een van de beste plekken van Oostenburg met vrij uitzicht over de Oostenburgervaart. Wat het gebouw bijzonder maakt, is de toepassing van het modulaire CD20-bouwsysteem dat houten kolommen uit CLT combineert met betonplaten. De azobé gevelafwerking springt direct in het oog. Die is gemaakt van voormalige beschoeiingsplanken uit het havengebied.
Eureka: Een elegant knooppunt voor de Markthal
Buitengewoon complexe bouwkundige details. Het ontwerpen daarvan kost menig slimme bouwtechneut de nodige hoofdbrekens. Tot, stap voor stap, het eureka-moment zich aandient en de oplossing een feit is. Arthur van Lier, constructeur bij adviesbureau Lüning, over zijn zoektocht naar elegante knooppunten voor de Markthal in Apeldoorn.
De Kraamkamer: Esthetische gevels van biocomposieten
NPSP ontwikkelt en produceert al meer dan 20 jaar biobased gevelpanelen. Het bedrijf geldt als een van de pioniers op dit gebied en neemt nu een leidende rol in de verduurzaming van de bouw. De biocomposiet gevelelementen, gemaakt van zoveel mogelijk lokale, natuurlijke vezels en restmaterialen, vinden hun weg naar de architectuur.
Project: Casco betonkolos maximaal benut voor 162 Appartementen
In het voormalige VNU-gebouw in Haarlem zijn 149 appartementen en 13 optopwoningen gerealiseerd. Het kantoorgebouw is daarvoor gestript tot op het betoncasco. De mogelijkheden van het bestaande casco zijn maximaal benut, onder meer voor het ophangen van balkons aan de uitkragende vloeren.
En verder:
- Column van Nico Scholten
- Column van Vincent Ketting
- Supergaaf: Hans Stotijn over Museum Beelden aan Zee
- Mijn eerste: transformatie van een voormalig pompgebouw
- Mooi Gedaan
- Gespot: Hoogste punt Fenix Rotterdam
Lees het hele magazine nu digitaal online.