De overheid heeft de afgelopen jaren veel werk geleverd om de bouw van woningen en andere gebouwen verder te verduurzamen. Het is een feit dat nieuwbouwwoningen tegenwoordig veel duurzamer zijn dan de nieuwbouw van pakweg twintig jaar geleden. Met de kennis van nu en de strengere duurzaamheidsregels zien we dat elk pand steeds duurzamer gebouwd wordt. Hierbij is aandacht voor het materiaalgebruik, de levensduur van het gebruikte materiaal, maar ook de isolatie van het pand. Doordat de woningbouw steeds verder verduurzaamd wordt, zien we echter ook dat er meer van professionele bouwlieden wordt gevraagd. Dat vraagt niet alleen om meer aandacht voor dit aspect van de bouw, maar ook meer kennis en ervaring. Bovendien wordt het tijd dat de regels met betrekking tot nieuwbouw gestandaardiseerd worden. Geen grote verschillen meer tussen gemeentes onderling. Hier zal de komende tijd naar verwachting verder aan gewerkt worden.
Meer gesprekken met vakmensen
Vooral de oudere generatie bouwspecialisten moesten de afgelopen jaren op een geheel andere manier leren om te gaan met materialen en de isolatie van de diverse panden. Ze wisten al af van vernieuwende duurzame maatregelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het isoleren van vloeren, wanden en daken, maar ook het plaatsen van een kunststof kozijn in combinatie met isolerend glas. Dit werd immers al steeds vaker gedaan bij oudere woningen. Maar ook de nieuwbouw werd heel anders. Plotseling werden er direct al maatregelen getroffen die voorheen nooit werden gedaan.
Daarom is het van essentieel belang dat de bouwsector op de hoogte blijft van de constante veranderingen en ontdekkingen op het gebied van duurzaamheid en dat zij in gesprek blijven met de vakmensen. Op die manier kan duurzame bouw in heel Nederland gegarandeerd worden.
Biobased bouwen
Een geheel nieuwe ontwikkeling in de bouwwereld is het verlangen om te bouwen met natuurlijke materialen. Eerder zagen we al dat voor recyclebaar materiaal werd gekozen, maar nu zijn we dus ook massaal op zoek naar het gebruik van natuurlijke materialen om de bouw te realiseren en het milieu zo min mogelijk te belasten. Biobased bouwen staat nu nog in de kinderschoenen, maar zal naar alle verwachting de komende jaren steeds meer vanzelfsprekend worden. Hierbij wordt gedacht aan gebruik van natuurlijke materialen zoals hennep, vlas en miscanthus. Voorlopig lijkt dit nog toekomstmuziek te zijn, maar het zal niet lang meer duren voordat het overal toegepast wordt.
Reductie van CO2-emissie in de bouw
Ook dit jaar zijn er weer scherpere milieuprestatie-eisen ingevoerd. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de CO2-emissie in de bouw sterk verminderd moet worden. Hierbij wordt gekeken naar toegepaste bouwmaterialen en het bijbehorende energieverbruik. Waarschijnlijk zal er na enige tijd ook een grenswaarde worden gesteld op Europees niveau. Dat betekent dat meer bouwbedrijven veranderingen van werk moeten doorvoeren en hun kennis op het gebied van duurzaam bouwen sterk moeten verbeteren.