Balqoon demonstreerde op de BouwBeurs een ultralichtgewicht prefab balkon dat van binnen hol is. Daarmee, zo beweert de leverancier, wordt 60 tot 70% beton bespaard.
Een gewicht vanaf 250 kg/m² is al haalbaar, waar traditioneel gestorte balkonplaten vaak 450 kg/m² bereiken. “We hebben beton weggelaten waar dat constructief kan en toegepast in de vorm van ribben waar de krachten het grootst zijn”, zo legt directeur Ton Tetteroo klip en klaar uit.
De ultralichte variant is een doorontwikkeling van een bestaand prefab balkonsysteem van Balqoon dat via de achteraf-montagemethode van Isokorf gemonteerd kan worden aan de verdiepingsvloer. Tetteroo is niet geheel toevallig de bedenker van dit montageconcept en verkocht die licentie aan Schöck. Vandaar dat Balqoon en Schöck op de BouwBeurs broederlijk naast elkaar staan om de synergie tussen beide producten te onderstrepen.
Ribben
“We kregen de vraag vanuit de markt of we een nog lichter balkon konden ontwikkelen”, vertelt Tetteroo. “Omdat architecten wilden dat het balkon in combinatie met lichtere draagconstructies van CLT kon worden toegepast. We hebben nagedacht waar we in het balkon minder of geen beton hoefden te gebruiken omdat de Isokorf verankering en de vloer ook krachten afleiden naar de fundering. Toen zijn we uitgekomen op een element met ribben. Daar zijn de krachten het grootst. De constructeur heeft de constructie uitgerekend volgens de geldende Eurocode.”
Hogesterktebeton
Voor het ‘ultra-light balqoon’ word hogesterktebeton gebruikt. Dit beton heeft zoals de naam het al zegt een hoge sterkteklasse namelijk hoger dan C55/67. Dat is bij uitstek geschikt om slanke, lichte en duurzame betonelementen te bouwen. Echter het beton kan een hoge druklast opnemen. Omdat via de Isokorf-methode een hoge montagesnelheid bereikt kan worden, is een snelle productie van de balkons vereist. Met hogesterktebeton bereik je sneller de gewenste sterkte, waardoor het bouwtempo omhoog kan gaan.
Nationale Milieu Database
Zoals gezegd wordt er 60 tot 70% minder beton toegepast in dit ultralichte balkon van Balqoon dan een traditioneel gestorte balkonplaat. “Daarom willen we ook de MKI laten berekenen en dit product opnemen in de Nationale Milieu Database. Een nadeel qua duurzaamheid is wel dat hogesterktebeton een relatief hogere cementgehalte heeft dan andere betonsoorten. Daar staat tegenover dat er voor dit product veel minder betonproductie nodig is en dat scheelt ook transporten.”
Aanstorten
Behalve achteraf-montage is het overigens ook mogelijk dit prefab balkon aan te storten. “Als er in het ruwbouwproces toch al gebruik gemaakt wordt van stempels en bekistingen dan is dat een optie”, verklaart Tetteroo. “Maar het voordeel van het Isokorf-systeem is dat je een minder zware verankering en lichtere wapening nodig hebt. Dat bespaart geld en arbeidstijd.”