Ga naar hoofdinhoud

Drinkwaterbesparing bittere noodzaak in bebouwde omgeving

Naast de stroomcongestie doemt er in de burger & utiliteitsbouw een soortgelijk probleem op, maar dan met drinkwater. Er dreigt een flink tekort, waardoor bepaalde nieuwbouwprojecten niet kunnen worden aangesloten op de drinkwatervoorziening. Drinkwaterbesparing in gebouwen en in de bebouwde omgeving is bittere noodzaak. Leveranciers van regenwateropvang- en hergebruiksystemen, waterdistributieproducten en recyclinginstallaties van ‘zwart en grijs’ water lieten op de BouwBeurs zien hoe deze systemen bijdragen aan een aanzienlijke besparing op het drinkwaterverbruik.

De overheid heeft ook door dat Nederland kampt met een drinkwatertekort en dat ‘we’ zuiniger moeten omspringen met dit kostbare blauwe ‘goedje’. Gelet op het feit dat er tot 2030 minimaal 100.000 woningen per jaar bijgebouwd moeten worden bestaat er grote zorg over de drinkwatercapaciteit. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet ingenieursbureau Witteveen+Bos in 2023 onderzoek doen naar hemel- en grijswatersystemen bij nieuwbouwwoningen. Het bureau keek naar een tank van 5 m³ voor de buffering van regenwater, een recirculatiedouche voor het hergebruik van grijswater en de installatie van een Moving BioBed Reactor en Membraan BioReactor die het ‘zwarte water’ recyclen tot bacterievrij water dat hergebruikt kan worden. Witteveen+Bos kwam tot de conclusie dat een dagelijkse drinkwaterbesparing mogelijk was van maximaal 48 liter per persoon.

Regenwateropvang en hergebruik

GEP Water toonde op de BouwBeurs haar systemen die regenwater opvangen, bufferen en hergebruikt wordt voor het spoelen van toiletten en wasmachine. Het hemelwater wordt opgevangen in ondergrondse betonnen of kunststof tanks of putten of waterzakken die in de kruipruimte kan worden gelegd. Een pompinstallatie zuigt het regenwater aan en verpompt het naar wc’s of wasmachine of andere tappunten. Filtersystemen maken het regenwater schoon voor hergebruik. Een aansluiting van het systeem op een warmtepomp is eventueel ook mogelijk.

Wettelijke verplichting

In België zijn regenwateropvang -en hergebruiksystemen voor toilet en wasmachine wettelijk verplicht; Nederland wil er nog niet aan. “Bij onze zuiderburen is het landelijke drinkwaterverbruik teruggebracht naar 84 liter per dag, terwijl dat niveau in Nederland op circa 130 liter ligt”, laat salesmanager Erik Van Inge weten.”

Waterbesparende toiletten

Waterbesparend- of vrij sanitair is ook een optie om drinkwater te besparen. Circa 20 procent van dat water verdwijnt via een traditioneel toilet het riool in. Dat kan volgens Wart Vuijk van BioCompact een flink onsje minder. Het vacuüm toilet verbruikt slechts 0,8 liter per spoeling en het waterbesparende wc ongeveer 2,4 liter. Dat is een forse besparing ten aanzien van een traditioneel toilet dat 6 à 8 liter water verspilt per doortrekbeurt. BioCompact mocht een woonwijk in Sneek voorzien van waterbesparende wc’s en bespaarde daarmee maar liefst 11,4 miljoen liter drinkwater.

Waterdistributie -en recycling

Andere drinkwaterbesparende opties die aan de orde kwamen, zijn geoptimaliseerde waterdistributiesystemen en het recyclen van grijs water van de douche, wasmachine en keuken en het zwarte afvalwater van toiletten met behulp van onder meer bioreactors.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.