Ga naar hoofdinhoud

Noord-Beveland bouwt 55 passiefhuizen

Het Zeeuwse eiland Noord-Beveland begint deze zomer met de bouw van een wijk van 55 passiefhuizen in Wissenkerke. In deze ‘proeftuin’ zullen allerlei verschillende technieken zullen worden aangewend om een grote reductie van het energieverbruik mogelijk te maken.

In de wijk komen huizen met de passiefhuisstandaard of een EPC-waarde van 0,4. Woningen met een EPC hoger dan 0,6 mogen niet gebouwd worden. De te bouwen wijk biedt ruimte aan starterswoningen, levensloopbestendige woningen, vrijstaande villa’s, seniorenhuizen en een appartementencomplex.

De gemeente Noord-Beveland geeft een korting van 10.000 euro op de grondprijs wanneer het gaat om een ontwerp dat voldoet aan de passiefhuisstandaard.

Circle of blame
Met het project hoopt Noord-Beveland de ‘circle of blame’ te doorbreken. Projectleider Tom Vermin: “De kopende partij zegt: ‘ik wil best een duurzaam huis kopen, maar het wordt niet gebouwd’. De bouwer zegt op zijn beurt: ‘ik wil best duurzaam bouwen, maar niemand vraagt erom’. En de ontwikkelaar roept op zijn beurt dat hij best iets duurzaams in de markt wil zetten, maar dat de bouwer het niet kan.

Met dit project laten we zien dat duurzaam bouwen inmiddels met bestaande moderne technieken goed mogelijk is. Voor bouwende partijen is het heel belangrijk dat ze inzien dat ze moeten switchen: vanaf 2015 mogen er geen huizen meer gebouwd worden met een EPC-waarde hoger dan 0,4. Wanneer ze inspringen op projecten zoals dit, kunnen ze kennis en ervaring opdoen en mensen opleiden op de steigers.”

Randvoorwaarden
Architect Erik Franke tekende samen met zijn Duitse en Italiaanse compagnon – gedrieën opereren zij onder de naam `3×3-architecten’ – voor het plan waarin de stedenbouwkundige uitgangspunten en beeldkwaliteitsaspecten zijn vastgelegd. Vermin: “Franke is niet per se de ontwerper van alle huizen, maar neemt bijvoorbeeld wel de ontwikkeling van de te bouwen starterswoningen en drie vrijstaande villa’s voor zijn rekening. In principe zijn alle bouwende partijen vrij om hun eigen ontwerp neer te zetten binnen de vastgestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden.”

Variëteit
De grote vrijheid die bouwers hebben, zal – zo hoopt Vermin – leiden tot een grote mate van variëteit in de wijk. “Daarmee kun je ook laten zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden; het is een soort proeftuin voor allerlei concepten, want je kunt op heel veel verschillende manieren een hoge energiereductie bewerkstelligen.

De een doet het bijvoorbeeld met heel dikke muren en traditioneel isolatiemateriaal, terwijl een ander juist met dunnere muren en `super’ isolatiemateriaal zal werken. Daarnaast is er ook op het gebied van installatiesystemen een breed scala aan mogelijkheden.

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.