Ga naar hoofdinhoud

Bouwsysteem sneller dan prefab

Woningcorporatie Staedion past als eerste in het land op grote schaal een nieuw bouwsysteem toe. Het casco wordt in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats als een puzzel in elkaar gezet. De bouw van Stadspark Overvoorde in Moerwijk-Zuid, grenzend aan het Rijswijkse park Overvoorde, vordert gestaag. Maar gestaag is niet het juiste woord voor de zestig woningen waarmee eind mei werd begonnen, want die verrijzen razendsnel. Het gaat om een nieuw bouwsysteem, dat de Engelse naam Mind Building Integrated System draagt, hoewel het is bedacht door de Nederlandse architect Jan Wind uit Musselkanaal.

Sneller dan prefab
„Dit systeem is nog veel sneller dan prefab. Vooral omdat het geen funderingsbalken kent,’’ zegt Willem van de Ven van Staedion. „Het casco wordt in de fabriek voorgeproduceerd en op de bouwplaats als een puzzel in elkaar gezet. Het casco van de woningen staat hierdoor in slechts anderhalve dag!’’

Hij wijst op een rijtje betonnen vloeren in de Menkemastraat in het nieuwbouwproject Overvoorde. „Die vloeren zijn rechtstreeks op de koppen van de heipalen vastgezet. Op deze vloeren worden de leidingen gelegd en daarboven komt een tweede, verhoogde vloer van afgewerkte houten panelen.

Mind Building
Bij Mind Building worden geen echte bakstenen gebruikt, maar steenstrips van 2,5 centimeter dik, die in een stalen bekisting worden gelegd. Daar wordt beton op gestort. De kwaliteitscontrole wordt in de fabriek gedaan. „Want uiteraard voldoen de woningen aan alle geldende normen,’’ stelt Van de Ven. „Onze technische mensen zien alleen maar voordelen aan dit bouwsysteem. Er wordt minder materiaal gebruikt, er is minder bouwafval en er zijn minder transportbewegingen naar en van de bouwplaats. De snellere bouwtijd – 90 werkdagen in plaats van gemiddeld 145 – geeft natuurlijk ook minder kosten, dus een lagere aanneemsom en minder renteverlies.’’

Bron: Algemeen Dagblad

Blijf voorop in de bouw met de Bouwwereld nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen over bouwtechniek in je mailbox. Sluit je aan bij 16.000 bouwprofessionals en mis niets!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.