De proef met de zogeheten wassende weg op de Westzeedijk in Rotterdam reduceert daadwerkelijk het verkeerslawaai. Maar of dit bijzondere stukje weg voor de Kunsthal ook de luchtkwaliteit verbetert, is vooralsnog niet met zekerheid vast te stellen.
Dat blijkt uit eerste metingen van de proef naar het effect van de wassende weg die over een lengte van 100 meter is aangelegd op de Rotterdamse Westzeedijk. Het asfalt (zoab) vangt schadelijke en vervuilende fijnstofdeeltjes op met behulp van regenwater dat via de huizen langs de dijk in bakken wordt opgevangen.
Verkeerslawaai
Door de open structuur van het asfalt zorgt het ook voor minder verkeerslawaai. Het streven was om de hoeveelheid geluid met 3 decibel te verlagen, maar tijdens de proefperiode is een reductie van ruim 4 decibel gemeten.
Werking
Fijnstof is afkomstig van uitlaatgassen van het verkeer. Door de weg nat te maken, slaan de uitlaatgassen terug op het asfalt. Die worden vervolgens gewassen waarna het vervuilde regenwater via leidingen naar het riool wordt afgevoerd. Daar wordt het weer gezuiverd en hergebruikt.
Effect
De fijnstof werd gereduceerd met 20 procent, terwijl het streven 8 procent was. “Probleem is echter dat het effect van de wassende weg niet uit andere mogelijke invloedsfactoren was te isoleren”, aldus gemeentewerken. Er wordt nog onderzocht of het effect van de wassende weg op de fijnstof op een andere manier te meten is.
Rotterdam is naar eigen zeggen de eerste gemeente met een dergelijke weg.
Bron: ANP