Met het gieten van de vloer op de 44e etage van de Rotterdamse woontoren ‘New Orleans’ is een nieuwe mijlpaal bereikt in de toepassing van de anhydriet gietvloer. Nog niet eerder is in Europa op deze hoogte in een woongebouw een gietvloer toegepast, die in één fase van beneden naar boven wordt verpompt. De verwachting is dat met dit gietvloersysteem een hoogte kan worden bereikt van 200 meter. Essentieel daarbij is een optimale afstemming van planning, logistiek, mortel- en pomptechniek.
Het aanbrengen van de anhydriet gietvloer op deze hoogte is mogelijk gemaakt door hoofdaannemer Besix, applicatiebedrijf Nas Afbouw , leverancier van het anhydriet bindmiddel Gyvlon en de Goudse Beton Centrale als producent van de ‘Gyvlon SKY’ gietvloermortel. De partijen realiseerden eerder al samen de naastgelegen Montevideotoren (gebouw) en de iets verderop gelegen Maastoren.
Bij Montevideo werd nog gewerkt met de betonpomp die ook gebruikt was voor de ruwbouw. Nadeel is dat een dergelijke pomp werkt met pulsen, waardoor een grotere kans bestaat op ontmenging van de mortel. Voor de kantoren van de Maastoren schafte Nas Afbouw een nieuwe pulsvrije ‘Steadyflow’ plunjerpomp aan, die nu ook is ingezet voor de appartementen van New Orleans. Deze pomp kan 10 tot 14 m3 per uur naar boven pompen. Bij een vloerdikte van 60 mm kan dus tot 230 m2 vloer per uur worden aangebracht.
Bij het pompen wordt een druk bereikt van 50 tot 60 bar. De mortel wordt rechtstreeks vanuit de truckmixer verpompt, via de standleiding van 120 meter die ook voor het beton is gebruikt. Daaraan wordt slechts 60 meter slang toegevoegd.
Voor het pompen onder deze druk en hoogte is een specifieke hoogbouwmortel ‘Gyvlon SKY’ ontwikkeld. De mortel is zo samengesteld dat deze in de stijgleiding zo min mogelijk weerstand opbouwt, zodat de hoog-vloeibare verwerkingseigenschappen worden gewaarborgd. De gecertificeerde ‘Gyvlon SKY’ anhydrietvloer is voor deze toepassing dan ook voorzien van fijnere vulstoffen en afgestemde hulpstoffen. Het juiste bindmiddel en de samenstelling van het mengsel garandeert de benodigde stabiliteit zonder dat er ontmenging optreedt bij het verpompen of zelfs bij eventuele stilstand tijdens het verwerkingsproces.
Met ruim 158 meter is New Orleans de hoogste woontoren in Nederland .New Orleans ligt pas naast de Montevideo woontoren. Opdrachtgever is Vesteda Project , het ontwerp is gemaakt door Álvaro Siza
- Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld